Beogradska filharmonija najavila novu sezonu


IZVOR: Republika - 03.07.2023 | 13:23


Nova sezona "Do poslednjeg takta" obuhvatiće 25 koncerata i održaće se od 27.septembra 2024. do 6. juna 2025. godine.

Foto: ATA Images
Beogradska filharmonija najavila novu sezonu

Beogradska fiharmonija je danas najavila novu sezonu pod sloganom "Do poslednjeg takta" u susretu sa novinarima u sali Beogradske filharmonije. Šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc je izrazio zadovoljstvo poslom koji su uradili članovi tima koji su radili na projektu.

"Fokus je na muzici i probi, imam neverovatnu energiju što nastupam sa vama. Ovo je najveći i najizazovniji projekat i jako mu se radujem. Biće tri spektakla, među kojima je i koncertna verzija "Tristana i Izolde" koja će biti veliki izazov i trajaće četiri i po sata. Biće interesantno za kulturni život u Beogradu", rekao je Felc i dodao da je pripremljena lista solista internacionalna i na svetskom nivou.

Autorke monografije Asja Radonjić i Danica Maksimović istakle su da je ovo jedna od najuspešnijih sezona.

"Možemo da se pohvalimo sa velikim imenima klasične muzike koji se mogu čuti i videti na svim evropskim i svetskim scenama. Neke od njih su Ksenija Sidorova, harmonika, Nikola Luganski, pijanista, dirigenti Haime Martin, Saša Gecl i Kiril Karabic... Imamo pijanistu Mihaila Pletnjova, legendu violinistu Gidona Kremera", rekla je Radonjić i dodala da će se na sceni pridružiti i domaće zvezde klasične muzike, pijanistkinja Jasminka Stančul i violinista Robert Lakatoš.

"Filharmonija će prvi put svirati koncert za saksofon i orkestar srpskog kompozitora Petra Stojanovića koji je prvi deo svoje karijere imao u Beču", rekla je Maksimović i najavila i orkestarsko delo Milice Đorđević koje je premijerno izvela Berlinska filharmonija.
Između ostalih, najavljena je i koncertna Mocart žurka pod nazivom "Amadeus, Amadeus", koja će trajajati pet sati.

Uz Gabrijela Felca, Beogradsku filharmoniju će predvoditi dirigenti  poput Danijela Rajskina, Hauarda Grifitsa, Uroša Lajovica, Stanislava Kočanovskog i Feliksa Mildenbergera.

Nova sezona "Do poslednjeg takta" obuhvatiće 25 koncerata i održaće se od 27.septembra 2024. do 6. juna 2025. godine.