SRBIJI SE SPREMA NOVA EPIDEMIJA: Australijski grip nam donosi upale mozga i pluća!


IZVOR: Republika - 03.02.2018 | 21:09


Epidemiolozi ukazuju na to da bi trebalo da budemo oprezni jer nam preti širenje izmenjenog virusa gripa tipa A(H3N2).

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ovaj blago mutirani soj stigao je sa južne hemisfere i poznat je kao australijski grip. S obzirom na to da se javio na kraju sezone na južnoj zemljinoj polulopti, nije napravljena vakcina koja ima efikasnu zaštitu. 

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je u slučaju blago izmenjenog soja gripa postojeća vakcina efikasna svega 50 odsto. To, praktično, znači da će da obolevaju i vakcinisani i zato se očekuje veliki pritisak na lekarske ordinacije.

- Nema razloga za paniku, jer je inače virus gripa A (H3N2) već pet-šest godina dominantan u opticaju u našoj sredini - priča profesor Todorović u intervjuu koji je dao za Večernje Novosti.

- Njegov izmenjeni soj je pokazao nešto veći stepen širenja i kod pacijenata sa narušenim imunitetom češće nego što je uobičajeno može da izazove komplikacije poput upale pluća ili mozga. Zbog toga su lekari sada na oprezu. Inače, zdrave i vakcinisane osobe biće manje ugrožene.

On kaže da su od australijskog gripa najugroženija deca, hronični bolesnici i trudnice.

Doktorka Olivera Todorović, nečelnica pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, kaže da su lekarske ordinacije već pune predškolske i školske dece i da pedijatar u jednoj smeni pregleda najmanje 50 mališana.

- Virusi su već prilično uzeli maha, a sve su češće komplikacije virusnih infekcija - priča dr Todorović.

Kod dece se na virus lako nadovezuju bakterije i zato su često pod jakim antibioticima. Jedno školsko dete već deveti dan ima visoku temperaturu i urađene su mu sve moguće pretrage i definitivno je reč o virusu. Takođe, jedan osnovac je imao nespecifičnu kliničku sliku virusa u smislu da mu se pojavio osip po telu, otok oko zglobova, a na osnovu pretraga utvrđeno je da je virusna infekcija.

Doktor Branko Joković, zamenik načelnika službe opšte medicine Doma zdrvlja Zvezdara, kaže da pomoć lekara samo tokom jedne smene zbog respiratornih virusa i gripa zatraži 40 pacijenata. Pritisak na lekarske ambulante počeo je da raste od kraja prošlog meseca.

- Najčešći simptomi na koje se pacijenti žale su uporan kašalj, bolovi u grlu i uhu, a neretko temperatura iznad 39 stepeni - priča dr Joković.