PROFESOR POZNAT KAO JOCA UBICA SUSPENDOVAN ZBOG MALTRETIRANJA UČENIKA: Oglasio se direktor


IZVOR: Republika - 09.12.2022 | 18:27


Direktoru Šeste beogradske gimnazije 28. novembra peticijom se obratilo dvadeset i sedmoro roditelja II/2 odeljenja za zahtevom da njihovoj deci više ne predaje Jovan Knežević, navodeći čitav niz problema kod ocenjivanja.

Foto: Google Street View/printscreen RTS/printscreen
PROFESOR POZNAT KAO JOCA UBICA SUSPENDOVAN ZBOG MALTRETIRANJA UČENIKA: Oglasio se direktor

Ovaj profesor matematike, poznat i po nadimku Joca ubica, već je bio i u nekim ranijim godinama pod suspenzijom. Pisano je u medijima o njegovom ophođenju prema đacima i pritužbama koje su stizale na njegov rad i ponašanje.

Ono što je ovoga puta izazvalo reakciju direktora škole i pokretanje disciplinskog postupka, a istovremeno i novu Kneževićevu suspenziju je činjenica da su roditelji naveli u peticiji zahtev da se spreči dalje "psihičko maltretiranje" njihove dece.

I u ostalim odeljenjima u kojima je on predavao do suspenizije vladalo je ogromno nezadovoljstvo, prenosi Kurir.

Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na sednici 30. novembra je analizirao navode roditelja koji su citirali nastavnika Jovana Kneževića da učenike naziva glupim, da im preti, ograničava kretanje za vreme odmora i vređa ih, kao i navode optuženog profesora iz izjave koju je dao i u kojoj sve to negira.

Foto: printscreen

Radisav Milić

- Tim je zaključio da citirane rečenice Knežević Jovana iz priložene peticije obuhvataju prvi, drugi i treći nivo psihičkog nasilja prema Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - objašnjava za Radisav Milić, direktor Šeste beogradske gimnazije za Kurir.

Milić takođe i dodaje:

- Stručno veće matematičara pogledalo je zadatke ponovljenog pismenog zadatka i utvrdilo da druga, a ponovljena pismena vežba, sadrži zadatke koji za 45 minuta nisu mogli da se urade, kao i da su teži nego zadaci na prvoj pisanoj vežbi na kojoj je više od 50% učenika dobilo jedinice i da je nastavnik Jovan Knežević u članovima 3, 4 i 5 prekršio Pravilnik o ocenjivanju - objašnjava za Kurir Radisav Milić, direktor Šeste beogradske gimnazije.

RODITELJI NEĆE DATI DECI DA POHAĐAJU MATEMATIKU

Roditelji su se odmah složili u jednom, a to je da neće deci dati da idu na matematiku, ako se Joca vrati.

Svi roditelji potpisnici peticije, njih 27, čvrsto stoji, kako kažu, iza svake reči navedene u poticiji.

- Ujedinjeni smo i odlučni da našoj deci ne dozvolimo da pohađaju časove matematike ukoliko se Joca vrati, a sve kako bismo sačuvali psihičko zdravlje naše dece - kaže jedan od roditelja za Kurir.

On navodi da je na njegovu i incijativu razrednog starešine zakazan odmah i vanredni roditeljski sastanak kojem su prisustvovali roditelji II/2 odeljenja (potpisnici peticije), pedagog škole i profesor Jovan Knežević.

- Roditelji su pred nastavnikom ponovili sve navode iz peticije insistirajući da njihova deca više ne smeju trpeti psihičko nasilje, niti imati imenovanog više za nastavnika - naglašava direktor i dodaje:

- Zbog osnovane sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja iz člana 111. stav 1,3 i 7 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u skladu sa zakonskom obavezom da na ovo odmah reagujem, doneo sam zaključak o pokretanju disciplinskog postupka i rešenje o udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka u kojem će se utvrditi istinitost iznetih optužbi i doneti odluka u skladu sa tim.

Milić pojašnjava da direktor ima zakonsku obavezu bezuslovnog i hitnog postupanja prilikom postojanja sumnje u moguće zlostavljanje, ali i profesionalnu i moralnu obavezu da podrži strategiju društva i Ministarstva prosvete u borbi protiv svih oblika nasilja, što je on kao direktor Šeste beogradske gimnazije i učinio.

BONUS VIDEO: