PREDSEDNICA SAVETA REM ZA REPUBLIKU: Pritisci N1 i Nova S su prerasli u hajku! Mi smo nezavisna institucija - to je zakonom zabranjeno!


IZVOR: Jelena BOJIĆ OBRADOVIĆ - 08.12.2022 | 20:49


REM sutra obustavlja rad, a predsednica Saveta za Republiku otkriva sa čim se ta institucija suočava.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ
PREDSEDNICA SAVETA REM ZA REPUBLIKU: Pritisci N1 i Nova S su prerasli u hajku! Mi smo nezavisna institucija - to je zakonom zabranjeno!

Zaposleni i Savet REM od sutra stupaju u potpunu obustavu rada. Razlog za ovakav korak je do sada neviđen pritisak na rad nezavisnog regulatornog tela od strane dela medijske i političke javnosti, ali i svakodnevne pretnje kojima su članovi Saveta izloženi.

Najnovija u nizu pretnji je grafit koji se pojavio na ulazu zgrade u kojoj stanuje zamenik predsednika REM Milorad Vukašinović.

Da pritisci na REM ne prestaju i da su se članovi Saveta i zaposleni odlučili na štrajk, za portal Republika.rs potvrdila je i predsednica Saveta REM Olivera Zekić.

- Od sutra prestaju bilo kakve aktivnosti i rad članova Saveta, ali i svih zaposlenih u REM. Štrajk će se nastaviti sve dok pritisci potpuno ne prestanu - rekla je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Kako je Olivera Zekić obrazložila za portal Republika.rs, pritiske od strane pojedinih medija u koje uključuje N1 i Novu S traju više od pet godina.

- Oni bi da nacionalnu frekfenciju dobiju televizije koje su po njihovim merilima od značaja za građane Srbije, a da se onima, koje oni smatraju režimskim, odmah ukinu - izjavila je Zekićeva.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednica Saveta REM

Kako je kazala, REM je nezavisno telo i da upravo ti mediji čine da REM ne može da radi nezavisno.

- Priske trpimo od strane medija N1 i Nova S, ali i od civilnog sektora. Sada je to uzelo maha, i može se reći da se vodi hajka protiv nas, pogotovo nakon pojavljivanja neprimerenog grafita ispered ulaza u zgradu mog zamenika Milorada Vukašinovića gde on živi sa porodicom - ženom i decom -  istakla je Zekićeva.

Predsednica REM je zaključila da dok se ne steknu zdravi radni uslovi članovi Saveta i zaposlesni neće obavljati svoje poslove, a samim tim i neće biti dodele pete frkefencije. Zakonom je zabranjeno vršiti pritiske na nezavisne insitucije.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Olivera Zekić

Da podsetimo, Savet REM je 10. avgusta raspisao javni konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, tri dozvole za emitovanje sa alotmenta Avala, kao i za 12 dozvola za radijsko emitovanje na području grada Beograda. 

Kandidati za petu frekvenciju s nacionalnom pokrivenošcu su: Nova S, Kopernikus, Kurir i BK.

Na prethodnom konkursu, dozvole za frekvencije s nacionalnom pokrivenošcu na rok od osam godina dobile su televizije: Pink, Hepi, Prva i B92.

Kako se o petoj frekvenciji još nije odlučilo, pojedini mediji, opozicioni centi moći i deo civilnog sektora je svakodnevno vršio pritisak na rad REM. Do sada pritisci su bili sistemski, a sada su postali i lični.

Tim povodom je donesena odluka o stupanju u štrajk, a REM se oglasio i zvaničnim saopštenjem:

"Savet Regulatortnog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada ove nezavisne institucije. Razlozi za ovu odluku su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednosti članova saveta, kao i svih zaposlenih u REM.

Foto: printskrin

REM

REM je godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost  u radu. Međutim, nakon što na konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM iozložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa na tzv petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je zakonom zabranjen pritisak na članove saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije.

Na ulazu u zgradu zamenika predsednika REM juče je nacrtan kukasti krst, uz akrinimom REM. Ista nacistička simbolika. Nacrtana je na istom mestu i pre nekoliko meseci. Jasno je kakavu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisani na fasadama ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demikratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, lična i progona. Ovakvi pritisci su direktno u suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koji se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija.

Savet REM apeluje na sve političke činioce kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije."

BONUS VIDEO