Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Aleksinac je opština iz koje mladi više ne odlaze


IZVOR: Republika - 16.11.2022 | 13:38


Za razliku od večine gradova sa juga Srbije, zahvaljujući intenzivnom lokalnom ekonomskom razvoju Opština Aleksinac više nema problem sa iseljavanjem mladih, istaknuto je na tribini koja je na temu sprovođenja i unapređenja populacione politike u Srbiji održana u organizaciji Opštine Aleksinac i Fondacije "Dajana Paunović".

Foto: Fondacija DP
Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Aleksinac je opština iz koje mladi više ne odlaze

Predstavljajući širok spektar mera koje aleksinačka lokalna samouprava primenjuje u sektorima rodne ravnopravnosti i populacione politike, ali i u oblastima obrazovanja, kulture, komunalne infrastrukture i ekologije, okupljenim građanima su se obratili predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević, zamenica predsednika opštine Marijana Radivojević i Danijela Pavlović, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost.

Oni su se saglasili da se jedino podizanjemukupnog nivoa kvaliteta života građana i unapređenjem uslova života u seoskim sredinama mogu obezbediti preduslovi zapoboljšanje demografskih trendova na ovom području koji su nešto bolji u odnosu na okolne opštine, ali još uvek daleko od željenih.

Foto: Fondacija DP

Fondacija Dajana Paunović

 

- Aleksinac prepoznaje da bez osnažene žene i porodice nije moguće imati ni uspešnu populacionu politiku. Zbog toga opština posebno nastoji da poboljša položaj žena na selu u čemu ima dobru saradnju sa nevladinom organizacijom Društvo za razvoj kreativnosti. Opština je formirala i Komisiju zarodnu ravnopravnost, a izrađen je i Akcioni plan 2021-2025. Takođe formirana je i radna grupa za rodno odgovorno budžetiranje čime se značajan deo sredstava u svim oblastima izdvaja za poboljšanje položaja žena. Opština značajnu pažnju poklanja i borbi protiv rodno uslovljenog nasilja nad ženama. Značajan broj žena zauzima i čelne pozicije u opštinskoj upravi i Skupštini opštine, ali taj broj nije posledica pukog ispunajvanja kvota već su Aleksičanke to zaslužile svojim kvalifikacijama, radnim zalaganjem i sposobnostima zahvaljujući čemu su se same izborile za mesto koje im zasluženo pripada -  poručio je Dalibor Radičević predsednik opštine Aleksinac.

Foto: Fondacija DP

Fondacija Dajana Paunović

 

On je naveo da kao direktne mere podsticaja za povećanje nataliteta opština Aleksinac izdvaja 30.000 dinara za prvorođeno dete, svakoj novorođenoj bebi dodeljuju se srebrnjak i auto sedište. Iz budžeta se izdvajaju i sredstva za stipendije najboljih srednjoškolaca i studenata kao i stipendije za učenike sa invaliditetom i one koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Posebno smo ponosni što smo među prvima doneli meru, koja čak i prevazialzi preporuku Republike, da finansiramo dve vantelesne oplodnje za žene do 47 godina starosti.

Foto: Fondacija DP

Fondacija Dajana Paunović

 

Radičević je zajedno sa svojim saradnicama istakao da opština posebnu pažnju poklanja razvoju mreže vrtića u seoskim sredinama i renoviranju i poboljšanju usluga u zdravstvenim ustanovama na teritoriji opštine.

Govoreći o terenskoj kampanji Fondacije "Dajana Paunović" u cilju podizanja svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država nastavi sa donošenjem pronatalitetnih mera, ali i da se ubuduće odvajaju značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava inevladinog sektora u ovoj oblasti.

- Zajedno sa državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, mi tragamo za najboljim modelima i mehanizmimakako bismo na srednji i duži rok preokrenuli postojeće negativne trendove u demografiji koji nas sve zajedno jako brinu i uznemiravaju. Promene zahtevaju da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja i rešavanja specifičnih problema koji se razlikuju od sredine do sredine. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza i što je blokirana mogućnost finansiranja projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike. To je nedostatak koji će nova vlada morati brzo da otkloni kako bi se nastavilo dalje - poručila je Paunovićeva.

Ona je pozdravila širok spektar mera i napore koje ulažu lokalne vlasti u Aleksincu kako bi se poboljšao natalitet i osnažile porodice sa decom, pre svega one u seoskim sredinama. Rešavanju gorućih problema doprinosi i pozitivna praksa da populaciona politika i rodni momenat prožimaju sve sektorske politike što stvara institucionalne pretpostavke za rešavanje velikog broja problema sa kojima se u svakodnevnom životu suočavaju samohrane majke i roditelji iz višečlanih porodica, posebno onih sa troje i više dece. 

U otvorenom razgovoru sapredstavnicima Fondacije i opštinske uprave, građani Aleksinca i predstavnicine vladinih organizacija ukazalisu na potrebu unapređenja položaja stanovnika i zaposlenih u seoskim sredinama, alii pojednostavljenje procedura i omogućavanje slobodnijeg i olakšanog pristupa sredstvima koje za finansiranje projekata i startap biznisa odvaja država.Oni su takođe ukazali i napotrebu zasmanjivanjem regionalnih razlika kada je u pitanju standard stanovništva kako bi građani sa svih područja Republike Srbije imali makar približno jednake uslove za podizanje porodice i budućnost svoje dece.