VELIKI SKANDAL ILI PERFORMANS? "Blekfejs" na reviji Belgrade fashion week-a usijao mreže! (FOTO)


IZVOR: Jovana BRANKOVIĆ - 15.11.2022 | 15:04


Fotografija sa revije izazvala je buru komentara, mnogi su bili uvređeni.

Foto: pixabay.com, Insta/Belgrade fashion week
VELIKI SKANDAL ILI PERFORMANS? "Blekfejs" na reviji Belgrade fashion week-a usijao mreže! (FOTO)

Fotografija devojke odenute u crni kostim, koja je pritom cela obojena u crnu boju, razbesnela je korisnike društvenih mreža. Mnogi su u ovakvom postupku organizatora Belgrade fashion week-a prepoznala rasizam.

U pitanju je kreacija dizajnerke Mie Mitanovski koju je na reviji otvaranja jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a nosila umetnica Sonja Vukićević. 

Javnost je ova prilika zabrinula smatrajući da je u pitanju "blekfejs", odnosno pozorišna šminka koju su ranije nosili glumci koji nisu tamnoputi, a koja je tokom godina postala simbol rasizma.

- Kome je ovo palo na pamet da je u redu da radi, momentalno bi trebalo da odgovara i popije otkaz! Sram vas bilo! - navodi se u jednom od komentara ispod ove objave.

Takođe, može se primetiti da se veliki broj stranaca javio kako bi izrazili svoj stav i gotovo svi su identični - potez je bio loš i uvredljiv. POGLEDAJ GALERIJU

- Sram vas bilo stvarno! Šta je bila ideja iza ovakvog izgleda? Sramotno je, neukusno i krajnje uznemirujuće, a da ne govorimo o uvredljivosti. Sram vas bilo, ko god je ovo smislio, glup je koliko i onaj ko je dozvolio da se prikaže - navodi se.

Mišljenja su i da organizatori treba da izbrišu post na društvenim mrežama i javno se izvinu za učinjeno.

Belgrade fashion week na pitanja odgovorio saopštenjem!

Ekipa Republike je poslala pitanja organizatorima Belgrade fashion week-a kako bismo utvrdili pozadinu i razjasnili značenje, a oni su nama odgovorili saopštenjem koje su ranije, kako kažu, postavili na svojoj Instagram stranici. 

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Povodom šokantnih navoda da je kreacija Mie Mitanovske, koju je na reviji otvaranja jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a nosila umetnica Sonja Vukićević u crnom body paint-u, zapravo “blackface” (šminka koja treba da oponaša osobu afričkog porekla) - prinuđeni smo da dematujemo takve navode i da stanemo u zaštitu ove dve umetnice.

Originalna kreacija je iz kolekcije “Drugo lice stvarnosti”, prikazane na London Fashion Week 2015. godine, u kojoj je deo modela body paint-om bio ofarban u crno, što je označavalo proces upoznavanja sa sopstvenim strahovima i sa sobom, potom kojih su usledili modeli istom tehnikom ofarbani u belo, što je bila simbolika pobede svetla nad tamom i katarze.

Kreacije iz ove kolekcije našle su se i na svetskim zvezdama poput Lady Gaga-e i bili pohvaljeni od strane mnogih modnih kritičara, ali i na humanitarnoj reviji “Žene heroji” Belgrade Fashion Week-a, koja je bila posvećena ženama koje se bore sa rakom dojke.

Još jednom izražavamo zabrinutost zbog izuztno opasnih optužbi da Belgrade Fashion Week promoviše rasističke prakse i naglašavamo da BFW ima praksu nulte tolerancije na rasizam, diskriminaciju i mržnju bilo koje vrste. Dajemo punu podršku ovim proslavljenim umetnicama i žao nam je što je pogrešna interpretacija dovela do obmane dela javnosti.-

Šta je "blekfejs"?

"Blekfejs" je postao popularan u SAD nakon građanskog rata, kada su se u pozorištima igrale uloge koje su ponižavale i dehumanizovale Afroamerikance.

Glumci su potamljivali svoju kožu imalinom za cipele, masnom bojom ili izgorelom plutom i farbom, povećavali usne i isticali određene delove lica kako bi iskarikirali izgled Afroamerikanaca.

Doživeo je vrhunac svoje popularnosti tokom ere u Sjedinjenim Državama kada su zahtevi za građanskim pravima nedavno emancipovanih robova izazvali rasno neprijateljstvo. A danas, zbog istorijske upotrebe "blekfejsa" za omalovažavanje ljudi afričkog porekla, njegova kontinuirana upotreba se smatra rasističkom.

BONUS VIDEO: