PO BOJI MAGLE VIDIMO KOJI JE STEPEN ZAGAĐENJA: Klimatolog Đurđević objašnjava kako magla i zagađenje vazduha idu zajedno


IZVOR: Republika - 02.11.2022 | 09:33


Proteklih dana Beograd je bio jedan od najzagađenijih gradova na svetu, pa je logično što se samo po sebi nametnulo pitanje da li je u ovom periodu, ne samo Beograd, već i veliki deo Srbije bio prekriven maglom ili zapravo smogom.

Foto: ST/ P. DIVAC
PO BOJI MAGLE VIDIMO KOJI JE STEPEN ZAGAĐENJA: Klimatolog Đurđević objašnjava kako magla i zagađenje vazduha idu zajedno

Klimatolog, profesor Vladimir Đurđević objasnio je osnovu razliku između smoga i magle, a to je boja, smog je sivkast, dok je malga snežno bela i ne može biti posledica zagađenja.

Ono što najviše zbunjuje je činjenica da meteorološki uslovi koji dovode do porasta zagađenja, ujedno dovode do magle.

- Isti uslovi koji dovode do skakanja zagađenja, dovedu i do pojave magle. Kad se te dve stvari pomešaju dobijemo smog - objašnjava Đurđević. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, Đurđević je objasnio da magla i zagađenje idu zajedno jer postoji u atmosferi najniži sloj vazduha čija je visina u proseku oko jedan kilometar.

- U određenim meteorološkim uslovima on može da se spusti, da bude tanji. Kada se taj sloj stanji poraste i koncentracija zagađenja. I kada se pomešaju magla i zagađenje napravi se smog. Smog je sivkaste boje, a prava magla, koja se retko viđa u gradovima, je snežno bela. U gradovima ne možemo u principu da vidimo pravu maglu, već kombinaciju magle i zagađenja. Mi, nažalost, živimo u smogu kad smo u gradu, a ne u magli - naglašava Đurđević.

Foto: RTS/printscreen

Vladimir Đurđević

Đurđević navodi da je glavni faktor za zadržavanje magle slab vetar.

- Pojačavanje temperaturne inverzije budu potpomognute time da je vetar slab. Kada imamo pristojnu temperaturnu inverziju postoje pogodni uslovi da se taj niži sloj atmosfere stanji i da dođe do porasta koncentracija zagađujućih materija i pojave magle - napominje Đrurđević za RTS.

U magli, ističe, ne može da pada kiša, ili su to neke kiše slabog intenziteta.

- Kada imamo pravu kišu, ona ispira zagađenja iz vazduha, a najbolji čistač u Beogradu je košava. Taj jak vetar omogućava da se prizemni vazduh meša sa vazduhom na visini koji je čist i tako se smanjuje koncentracija zagađenja u prizemlju - kaže klimatolog.

Zagađenje je, naglašava, vidljivije zbog magle.

ČUDNA BOJA ZNAČI DA JE ZAGAĐENJE VEĆE

- Prepoznavanje zagađenja u magli je njena boja. Što je čudnije boje, žućkastija, zelenkastija, sivkastija ima više zagađenja u magli - ukazuje Đurđević.

Dodaje da ne bi trebalo da očekujemo neke značajnije promene sa temperaturnim inverzijama. To je fenomen koji će ostati manje-više u nekim okvirima koji danas imamo.

Bonus video: