PRVO KRŠTENJE POSLE 14 VEKOVA! Mali Konstantin uveden u pravoslavlje u Caričinom gradu! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 01.08.2022 | 08:46


Posle više od 14 vekova, u nedelju je upriličena Sveta tajna krštenja u krstionici na arheološkoj lokaciji Caričin grad pored Lebana.

Foto: Printscreen/Youtube/SVI SRBI U PARIZU
PRVO KRŠTENJE POSLE 14 VEKOVA! Mali Konstantin uveden u pravoslavlje u Caričinom gradu! (VIDEO)

Podno Radan planine, Caričin grad je podigao Car Justinijan (527-565) i ovaj grad je bio jedan od najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu. Po istorijskim spisima, grad je napušten 613.godine. Uz prisustvo kumova, malog Konstantina je u pravoslavlje uveo sveštenik Goran Korda. Ovo je jedan poseban dan za pravoslavlje i ceo srpski narod.

Na mestu, koje je izgradio čuveni Car Justinijan (izgradio i Aja Sofiju u Carigradu) i gde su po svim prlikama dolazili Patrijarsi i svi velikaši tog vremena, posle gotovo 14. vekova upriličeno je prvo pravoslavno krštenje. Kršten je mali Konstantin Stefanović. Veruje se da se u ovoj krstionici krstila najbliža rodbina samog Cara Justinijana. Uz blagoslov Srpske Pravoslavne Crkve i odobrenje nadležnih za arheološko nalazište Caričin Grad, sve je bilo spremno za ovaj poseban dan.

Otac i majka Konstantina (koji nosi carsko ime), Igor i Milica su veoma uzbuđeno dočekali ovaj dan. Uz prisustvo kumova i najbliže rodbine, sve je bilo spremno za ulazak Konstantina u pravoslavlje. U krstionici Caričinog grada, da bi se konzervirao, peskom je prekriven  krst koji je u obliku mozaika na podu. Otac Goran Korda je sve marljivo pripremio, a kako je rekao, i sam je bio uzbuđen što je baš on taj koji posle toliko vekova krštava na ovom značajnom mestu za pravoslavlje i ceo srpski narod. POGLEDAJ GALERIJU

Posle obreda, Otac Korda je podsetio prisutne na značaj ovog mesta ne samo kao arheološkog nalazišta već kao duhovne svetinje od izuzetne važnosti za srpski narod i pravoslavlje.

Na kraju je za portal “Svi Srbi u Parizu”, sveštenik Goran Korda govorio o velikoj važnosti današnjeg krštenja i šta sve predstavlja ovaj lokalitet i kako treba prema njemu da se odnosimo. Naš portal želi srećno krštenje Konstantinu i neka je na zdravlje i spasenje.

BONUS VIDEO: