LUCIFER SE PRIBLIŽAVA SRBIJI: Vreli toplotni talas poput prstena okružuje Balkan!


IZVOR: Republika - 21.07.2022 | 07:57


U Srbiji se očekuje jedno od najtoplijih leta, koje podrazumeva toplotne talase sa temperaturama od 40 i više stepeni.

Foto: pixabay.com
LUCIFER SE PRIBLIŽAVA SRBIJI: Vreli toplotni talas poput prstena okružuje Balkan!

Vreli toplotni talas, nazvan Lucifer koji danima hara Evropom, polako se približava Srbiji, sudeći prema "toplotnim" mapama koje se mogu videti na sajtu NASA-e, kao i na GOOGLE-u.

Kako najavljuju i svetski stručnjaci čekaju nas pakleni dani, kao i noći, a nesnosna vrućina koju se osetila širom sveta, najbolje pokazuje jezivu snagu ovog toplotnog talasa, koji nije slučajno nazvan Lucifer.

Uzevši u obzir fotografije sa sajta američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije, toplotni talas koji je napravio haos širom sveta, sada poput prstena okružuje Balkan, a sužava se i ka našoj zemlji.

U Španiji i Portugaliji, više od 1.000 smrtnih slučajeva pripisano je vrućini poslednjih dana. U Italiji je rekordna vrućina doprinela kolapsu dela glečera Marmolada u Dolomitima 3. jula. Lavina snega, leda i kamenja ubila je 11 planinara, prenosi Kurir.

Suša, koja je već pogodila Zapadnu Evropu, dodatno je pogoršana toplotnim talasom, koji je izazvao požare širom Španije i delova Francuske, kao i u Portugali, gde su temperature prelazile 45 stepeni Celzijusa.

U Tunisu, temperatura je išla i do 48 stepeni, a požari podstaknuti ovom vrućinom oštetili su useve žitarica.

U Iranu je bilo najgore, budući da su temperature krajem juna tamo dostigle 52 stepena, a takav trend nastavio se i u julu.

Foto: NASA / printscreen

Mapa toplotnog talasa na sajtu NASA-e

 

POČETAK LUCIFERA U SRBIJI

Klimatolozi najavljuju da se u Srbiji, sudeći prema prognozama, očekuje jedno od najtoplijih leta, piše Kurir.

U prognozi koju je objavio meteorolog Marko Čubrilo, možemo očekivati početak vladavine "Lucifera" u Srbiji.

- Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35 stepeni, a u subotu ponegde i do 40 stepeni. Nakon što smo imali veoma ugodne, ponegde i hladne noći, uz temperature i ispod 10 stepeni, narednih dana i noći će biti veoma tople, a u Beogradu i u mnogim predelima na severu i tropske - kaže meteorolog, prenosi Kurir.

Maksimumi će se uglavnom kretati od 34 do 38, a oko 27. jula lokalno i oko 40 stepeni Celzijusa.

- Uz ekstremno tople dane slede i vrema tople noći tako da će minimumi vrlo često biti oko 25 stepeni Celzijusa i noćnog osveženja osim na višim planinama i neće biti - navodi meteorolog.

Osveženje je moguće posle 27. jula, kada stoji signal za moguće premeštanje hladnog fronta iz središnje Evrope ali to je jako dalek period i tek će se videti snaga tog eventualnog hladnog fronta, posebno kada pređe preko Alpa – kaže Čubrilo.