Ne grizu, niko ih se ne plaši, a mogu da nas ubiju! Ovi insekti, koji nam svakodnevno lete oko glave, prenosioci su teških bolesti, a da to i ne znamo!


IZVOR: Republika - 29.06.2022 | 07:50


Ovaj insekt se nekad u narodu zvao "đavolja pčela".

Foto: Printskrin/Youtube/Životinjsko carstvo
Ne grizu, niko ih se ne plaši, a mogu da nas ubiju! Ovi insekti, koji nam svakodnevno lete oko glave, prenosioci su teških bolesti, a da to i ne znamo!

Iako se većina ljudi najviše plaši komaraca i krpelja, tokom leta, veliki broj ne zna da su muve daleko opasnije. Obična kućna muva, sa kojom smo svi bili u prilici da se susretnemo u nekom trenutku, prenosi veliki broj opasnih bolesti, koje čak mogu biti i kobne ppo naše zdravlje.

Muva se nekada, u narodu, zvala đavolja pčela, može nositi koleru, dizenteriju, tifus, pa čak i bakterije odgovorne za stvaranje čira na želucu. Obično mesto na kojima se muve mogu zateći čestu su raspadnuti ostaci hrane ili životinjski izmet, a to su mesta veoma bogata bakterijama i virusima.

Istraživanja su dala neverovatne rezultate! Nakon što su pregledali nekoliko stotina letećih vrsta, naučnici sa univerziteta u Pensilvaniji izbrojali su čak 351 vrstu bakterija koje prenose muve. Pokazalo se da su noge i krila muva posebno "zagađene", oni su mesto velikog dela patogenih mikroorganizama. Detaljnija istraživanja su rezultirala podatkom da su se gradske muve pokazale kao zaraznije.

Šta ovo znači za nas?

Foto: pixabay.com

Muva, Ilustracija

 

Sama činjenica da svako mesto na koje muva sleti, zapravo "poseje" klice koje mogu, na primer, izazvati, u najmanju ruku, trovanje hranom, a u gorim slučajevima i zarazom nekih od ozbiljnih autoimunih bolesti, je nešto što bi trebalo da obuzme pažnju svakoga od nas. Banalizovano - svaki korak koji muve naprave, ostavlja iza sebe kolonije bakterija, kaže autor studije, biolog Stefan Šuster, te moramo povesti računa o higijeni u koliko dođemo u kontakt sa ovim insektom.

Koje sve bolesti prenose muve?

Foto: pixabay.com

Muva, Ilustracija

 

Ovi insekti neretko nose jaja parazita, ali i bakterije i viruse odgovorne za ozbiljne bolesti: salamonelu, dizenteriju, stomačni grip, trbušni tifus, koleru i na posletku, tuberkulozu.

Bonus video: