PRAZNIČNI ODMOR SE BLIŽI KRAJU: Vratite se raspoloženi na posao!


IZVOR: Republika - 08.01.2018 | 07:47


Nakon nekoliko nedelja planiranja radnosnih događaja za praznike, nije ni čudo što većina ljudi oseća određenu vrstu tuge kada se opet suoči sa svakodnevnom rutinom.

Foto: pixabay.com

Budite veseliji, ispunite svoje vreme i tokom radnih dana

Aktivirajte se dan ranije  

Jedan od najboljih načina da pobedite anksioznost vezanu za povratak na posao je da se unapred organizujete za narednu nedelju. A na poslu se, umesto na celinu, fokusirajte na detalje, i obavljajte zadatke (odnosno delove posla) jedan po jedan. Na taj način, radno vreme će vam lakše pasti jer ćete imati utisak da će brže proći. 

Foto: pixabay.com

Jedite zeleniš 

Iako mnogi naučnici smatraju da ne postoji detoks dijeta jer naši bubrezi i jetra već dobro obavljaju svoj posao, sasvim je sigurno da će balansirana ishrana pomoći da se dobro osećate i fizički i psihički. Naročito su korisne omega-3 masne kiseline i folna kiselina čiji se neodstatak povezuje s depresijom. Ubacite, zato, seme lana i spanać u ishranu. 

Isprobajte nešto novo 

Praznici su najbolje doba da isprobate nove stvari i nastavite da ih praktikujete i kada slavlje prođe. Kada sebi postavljamo neki izazov, dolazi do hemijskih promena u mozgu, odnosno povišenog nivoa dopamina, hormona sreće, jer nove stvari povezujemo sa zadovoljstvom, uživanjem, i učenjem. 

Foto: pixabay.com

Isplanirajte zabavne aktivnosti nakon posla 

Ne morate čekati vikend ili odmor da biste se dobro zabavili. Dogovorite da se vidite s nekim nakon posla, ili ispanirajte neku zabavnu aktivnost u kojoj ćete učestvovati sami. Ispunite rokovnik ili planer zanimljivim stvarima kojima ćete se unapred radovati - ako znate da vas čeka kvalitetno provedno vreme, lakše ćete prebroditi radni dan.