NISU KRIVI ONI NEGO HORMONI: Stručnjak otkrio šok-uzrok muškog neverstva


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 13.03.2022 | 05:30


Muškarci su skloniji preljubi zbog testosterona jer ga on tera na akciju, ali je, na kraju, presudan nečiji karakter, kaže doktor Milošević

Foto: www.profimedia.rs
NISU KRIVI ONI NEGO HORMONI: Stručnjak otkrio šok-uzrok muškog neverstva

Muškarci varaju više nego žene, ali za to imaju i naučno opravdanje. Nisu krivi oni nego hormoni. Naime, zbog testosterona oni mnogo teže mogu da obuzdaju libido i zbog toga lakše čine preljubu, objašnjava seksolog dr Aleksandar Milošević.

S druge strane, estrogen tera na majčinski instinkt, pa su žene manje sklone varanju.

- Hormonski gledano, muškarac je skloniji prevari, odnosno preljubi, zbog testosterona, jer ga on tera na akciju, a žena ima više estrogena, koji ne budi toliko seksualnu želju, koliko budi taj osećaj za majčinstvo, mada se to danas sve promenilo. Na primer, vaspitanje, moda i marketing mogu da utiču na to da žena prevari, da postane promiskuitetna - istakao je Milošević.

Foto: printscreen/linktv

Dr Aleksandar Milošević

 

IZRAŽENA POŽUDA

Jedan lep razgovor i muškarac će uleteti u vatru prevare, dok su žene racionalnije po tom pitanju, kaže on.

- Oni imaju taj poriv jer imaju izraženiju požudu nego žene. Žena nema klasično izraženu požudu, već ima privlačnost. Ona može da vidi muškarca, da joj bude privlačan, pa tek onda da pređe u zaljubljenost i seksualni kontakt. One su se, kao mlade, navikle na hormonske promene i u startu gledaju mirnije na sve to. Kod muškarca sve to ide po skraćenom postupku. Oni ulaze u kontakt i onda kada nema zaljubljenosti. Mnogo teže mogu da obuzdaju libido, plus su nesigurniji i zbog toga češće učine preljubu - objasnio je Milošević.

PROMISKUITETNE ŽENE

Prema njegovim rečima, muškarci zbog testosterona imaju stalnu seksualnu želju, dok je kod žena ona najizraženija pred ovulaciju.

- Kod žena se seksualna želja budi u trenutku kada je estrogen najniži, kada radi progesteron i testosteron. One su u tom srednjem delu ciklusa požudne, dok kod muškaraca testosteron traje stalno. Naravno, nisu svi muškarci isti, kao što imate i promiskuitetnih žena. Na kraju je i kod jednih i kod drugih presudan nečiji karakter - zaključuje Milošević.

 

Posle 50. nema opravdanja

Ipak, moć testosterona vremenom opada, te je u zrelijim godinama za prevaru odgovorna navika.

- Kod klinaca od 12, 13 godina je najviši nivo, zato oni svašta rade, ne znaju šta ih je snašlo. Kad prođe 25. godina, polako počinju da misle glavom i racionalnije rade stvari. U 50, 60 godina nivo testosterona dođe figurativno na nivo ispod genitalija, pa, ako ipak varaju, to je stvar navike - dodaje Milošević.