SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA TRAŽI UKIDANJE OVE EPIDEMIOLOŠKE MERE NA NIVOU CELOG SVETA! Pokazala se kao neefikasna u borbi protiv korone!


IZVOR: Republika - 20.01.2022 | 07:53


Nove preporuke Svetske zdravstvene organizacije glase da se ukine jedna mera protiv korona virusa, jer se nije pokazala kao efikasna.

Foto: Tanjug/AP
SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA TRAŽI UKIDANJE OVE EPIDEMIOLOŠKE MERE NA NIVOU CELOG SVETA! Pokazala se kao neefikasna u borbi protiv korone!

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je ukidanje mera koje podrazumevaju ograničavanja putovanja, jer nema dokaza da su efikasne u sprečavanju širenja omikron soja korone.

SZO navodi i da ovakva ograničenja otežavaju ekonomski oporavak za mnoge zemlje, a za pojedine zemlje trebalo bi razmotriti i ukidanje dokaza o vakcinaciji kao uslova putovanja, zbog nejednakosti u distribuciji vakcina.

- SZO je reagovala na odluku više zemalja da ograniči ili zabrani letove iz žarišta omikron soja, i navela i da bi neke od njih trebalo da ponovo razmotre prilagođavanje mera kao što su testiranje i karantin koji predstavljaju finansijski teret za putnike. Ove mere bi trebalo prilagoditi "kada je to prikladno - dodaje SZO.

Pored toga, SZO je saopštila da je broj slučajeva korona virusa širom sveta porastao za 20 odsto prošle nedelje na više od 18 miliona. Brojke su porasle u svim regionima sveta osim u Africi, gde su broj zaraženih pao za skoro trećinu, prema SZO.

Broj umrlih je na globalnom nivou, u protekloj nedelji, ostao isti.