OMIKRON JE VEROVATNO KRAJ KORONE: Šekler procenjuje da se bliži završetak pandemije i otkriva koje su šanse da se ponovo zarazite kovidom


IZVOR: Tanjug, Republika - 17.01.2022 | 06:50


Virusolog Milanko Šekler izjavio je da postoje velike šansa da je pojava omikrona zapravo kraj pandemije.

Foto: youtube.com/printscreen
OMIKRON JE VEROVATNO KRAJ KORONE: Šekler procenjuje da se bliži završetak pandemije i otkriva koje su šanse da se ponovo zarazite kovidom

Šekler je, govoreći za beogradske medije, rekao da je strah koji je eskalirao pojavom omikrona bio preteran.

- Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno - smatra Šekler.

Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, rekao je Šekler i dodao da je hospitalizacija obolelih sa delta sojem bila je pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

- Prvi soj iz Vuhana se najviše razlikuje od omikrona. Pa onaj ko se zarazio u martu/aprilu 2020. taj ima velike šanse da se opet zarazi. Ko je preležao delta soj, šansa da se zarazi omikronom je 30-40 posto. Ko je preležao južnoafrički soj, ima šansu oko 50 posto. Ko je prležao alfa soj, kod njega su šanse 60 posto. Onaj ko je preležao onaj prvi - Vuhanski soj, on ima čak 75 odsto šanse da se zarazi - navodi Šekler.