DA LI ĆE DECA IĆI NA EKSKURZIJE? Ministarstvo prosvete se oglasilo povodom putovanja sa školom


IZVOR: Republika - 04.12.2021 | 06:18


Đaci su pri kraju prvog polugodišta, a škole uveliko dobijaju ponude od agencija za organizaciju ekskurzija, rekreativne nastave, izleta i nastave u prirodi. Iako je neizvesno kakva će situacija biti s pandemijom korone, te i da li će se đačka putovanja uopšte realizovati, mnogi roditelji su već počeli da uplaćuju novac.

Foto: ST/D. KADIĆ
DA LI ĆE DECA IĆI NA EKSKURZIJE? Ministarstvo prosvete se oglasilo povodom putovanja sa školom

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da su ekskurzije teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzija odnosno nastava u prirodi treba da se održi, ali je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

Iz Ministarstva prosvete objašnjavaju za Kurir da se ekskurzije, izleti, rekreativna nastava i nastava u prirodi za vrtiće, osnovce i srednjoškolce mogu realizovati samo pod uslovom da su i obrazovne ustanove i destinacije putovanja u zelenoj zoni.

- Tim za škole ima stav da se organizacija ekskurzija i nastave u prirodi u trenutnim epidemiološkim uslovima mogu realizovati samo u slučaju da škola koja organizuje putovanje izvodi nastavu po zelenom modelu, a sredina u koju se putuje u zelenoj zoni. Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred realizaciju putovanja (najranije sedam dana) i provere da li se škola nalazi u zelenoj zoni i da li se lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nalazi u zelenoj zoni. Ako se promeni epidemiološka situacija, putovanje će se odložiti, a to se reguliše aneksom ugovora. Maturske ekskurzije se ne mogu realizovati van Srbije - navode iz ministarstva.

Foto: ST/P. DIVAC

Branko Ružić

Podsećaju i da je izmenjena Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog kovida, te je na osnovu te izmene zamensko putovanje moguće iskoristi najkasnije do 31. decembra 2022:

- Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje, organizator putovanja dužan je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. Škole i agencije, u saradnji s roditeljima, doneće odluku o načinu regulisanja sklopljenih ugovora o putovanjima.