PAŠALIĆ: Deo vijetnamskih radnika preseljen, deo ne želi da napusti prvobitni smeštaj


IZVOR: Republika - 19.11.2021 | 17:38


Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, nakon što je obišao lokacije na koje je izmešten deo radnika iz Vijetnama jer je policija zbog opasnosti od požara zabranila stanovanje u objektima u Zrenjaninu u kojima su bili smešteni, da deo vijetnamskih radnika ne želi da se iseli sa prvobitne lokacije i da se sa njima pregovara.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
PAŠALIĆ: Deo vijetnamskih radnika preseljen, deo ne želi da napusti prvobitni smeštaj

„Jedan deo radnika izmešten je u kaštel 'Ečka', a drugi u industrijsku zonu sa druge strane gradilišta gde su smešteni kineski radnici. Treći deo radnika, njih 89, je po sopstvenoj želji ostao u objektima u kojima su prvobitno bili smešteni i oni tvrde da tu imaju određenu slobodi. Sa njima se pregovara da se i oni isele“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da je preseljenje vijetnamskih radnika koji su ostali u prvobitnim objektima prioritet. 

Pašalić je naveo i da svi vijetnamski radnici imaju zakonit boravak u Srbiji i da je to potvrđeno tokom njegove posete zrenjaninskoj policiji. 

„Takođe, njihovi pasoši se nalaze kod njih, a u kaštelu 'Ečka' su na recepciji, i to sam proverio. Radnici su prethodno imali revers za podizanje pasoša a, kako nam je objašnjeno, glavni razlog je što u Srbiji ne postoji predstavništvo Republike Vijentnam i što ovu državu zastupa konzulat u Rumuniji što veoma otežava pribavljanje novih isprava u slučaju gubitka ili uništenja pasoša", rekao je Pašalić.

Predstavnici Zaštitnika građana su u sredu 17.11.2021. godine, nakon saznanja iz medija o sumnjama na težak položaj i neadekvatne uslove u kojim žive vijetnamski radnici u Zrenjaninu, zajedno sa predstavnicima Policijske uprave u tom gradu obišli objekte čiju zabranu je policija naložila i utvrdili da se u njima nalaze boce za TNG i burad za dizel što predstavlja opasnost po živote tih ljudi.

Delegacija Zaštitnika građana je u sredu u Zrenjaninu razgovarala sa predstavnicima PU Zrenjanin, kao i sa radnicima i predstavnicima firme koja angažuje radnike iz Vijetnama.