DELTA PLUS SOJ JE VEROVATNO STIGAO I U SRBIJU! Udovičić: Biće više zaraženih sa još težom kliničkom slikom


IZVOR: Republika - 06.11.2021 | 08:21


Delta plus soj korone je verovatno već stigao u Srbiju, a izazvaće komplikacije i skok brojki, smatra docent Ivo Udovičić iz vojne bolnice "Karaburma".

Foto: YOUTUBE/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈE

Ivo Udovičić

Komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić rekao je da se u toj ustanovi leči 114 pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da je preko 70 odsto nevakcinisanih. Što se tiče delta plus soja virusa moramo da se zabrinemo, u pitanju je mnogo zaraznija forma, istakao je Udovičić. 

Udovičić kaže da imamo razloga za veliku zabrinutost, jer je delta plus soj mutirao na spajku, na delu gde ulazi u ćelije, to je mnogo zaraznija forma virusa. Moramo da se zabrinemo, virus je zarazniji - izazvaće veći broj obolelih na dnevnom nivou i samim tim i teže kliničke slike.

- Verovatno je stigao u Srbiju - kaže Udovičić.

Udovičić kaže da moramo upozoravamo malade da vode računa o protivepidemijskim merama, da vode računa o svojim starijima, u bolnicama su uglavnom stariji pacijenti koje je neko mlad zarazio, imuni sistem kod starijih je narušen.

- Preporučio bih mladima da izbegavaju velika okupljanja, velike žurke jer svako okupljanje nosi veliki rizik masovnog zaražavanja - zaključio je Udovičić.

PILI IVERMEKTIN, TO JE KAO DA STAVLJAJU PIJAVICE

Udovičić je rekao da mnogi od pacijenata neće da priznaju da su pili "ivermektin".

- Imamo pacijente koji su pili ivermektin, on nije ni u jednom protokolu preporučen, ne preporučuje se za lečenje kovida 19. Lek ima dozvole u veterini, a ne za humanu upotrebu, ima mnogo neželjenih dejstava - kaže on.

- Ovde svi dolaze u teškom stanju, ivermektin ima dista neželjenih efekata, mnogo više nego vakcina. Moramo da slušamo medicinu zasnovanu na naučnim dokazama, to je zvezda vodilja u medicini. Šta bi bilo kada bi se svi sada lečili na osnovu našeg ličnog iskustva i ličnih zapažanja šta je rekao komšija. Bili bismo u srednjem veku i lečili bi neke pacijente pijavicama - istakao je Udovičić.

NA INTENZIVNOJ I MLADI, NEVAKCINISANI

U ovom trenutku na lečenju u crvenim zonama je više od 6.700 pacijenata, u najtežem stanju - na respiratoru je 270. Ima i mlađih, ali i starijih. U bolnicama ima i onih koji su više verovali leku "ivermektin" nego vakcini.

U bolnici na Karaburmi je 114 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Svaki treći je mlađi od 50 godina. Preminula su dva pacijenta koja nisu bila vakcinisana. Komandant vojne bolnice docent Ivo Udovičić rekao je da su pacijenti u jako teškom stanju, preko 70 odsto njih zahteva dodatnu kiseoničku terapiju.

- Zabrinjava nas procenat nevakcinisanih, u ovoj bolnici preko 70 odsto je nevakcinisanih, kod mlađih od 55 godina preko 85 odsto je nevakcinisanih. Dodatno zabrinjava - imamo dva mlada pacijeta u jednici intenzivne nege - od 31 i 37 godina, koji su nevakcinisani - kaže dr Udovičić.

U poslednjih par dana od dvadeset pacijenata samo troje su bili vakcinisani, u jedinici intenzivne nege - to su stariji ljudi sa slabijim imunitetom i sa dosta komorbiditeta. Osvrćući se na statistiku o tome da li se pacijenti kada izađu iz bolnice vakcinišu, Udovičić kaže da imaju podatke da su se svi pacijenti koji su izašli iz bolnice vakcinisali.