RAT LEKARA! Lome se koplja oko ključne teme, STRUČNJACI U KLINČU!


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 16.08.2021 | 06:44


Početak školske godine samo što nije, a kako se približava 1. septembar tako se sve više zahuktava rasprava oko toga da li decu (zasad samo stariju od 12 godina) treba vakcinisati li ne. Postoje dva tabora.

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Krizni štab početkom meseca dao je preporuku za imunizaciju, a najglasniji u zagovaranju cepljenja maloletnika jeste epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon, za koga je to jedino logično rešenje za početak školske godine.

NEVAKCINISANI ONLAJN

- Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene i to, prvenstveno, u interesu nezaštićenih. Jedino rešenje je da oni koji su primili vakcinu idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi. U situaciji kada raste broj zaraženih, jedno od vrlo važnih pitanja jeste kako će se školski kolektivi rešavati - kategoričan je Kon, čije mišljenje, istina, sa dosta umerenijom retorikom, deli i njegov kolega Branislav Tiodorović.

Foto: Tanjug/AP

Da li treba vakcinisati decu?

- Krizni štab je saglasan u stavu da se snažno preporuči vakcinacija učenika starijih od 12 godina, ali mislim da se neće uvoditi obavezna vakcinacija, već da će ostati na preporučenoj meri - kaže Tiodorović.

KONTRAODGOVOR

Međutim, kao kontraodgovor, u petak je pokrenuta peticija grupe od 50 srpskih lekara, među kojima su i dva profesora Medicinskog fakulteta protiv vakcinacije dece i to, kako kažu, eksperimentalnim vakcinama, budući da nema saznanja o sastavu i nuspojavama.

- Eksperimentalne vakcine protiv KOVID imaju privremeno odobrenje i nisu dovoljno testirane, a proizvođači istih su oslobođeni svake odgovornosti. Sastav vakcina i informacije o njima, među kojima su nuspojave i ažurne statistike o nuspojavama, nisu dostupne roditeljima na uvid. Veća je šteta od koristi od ove vakcinacije jer izuzetno je visok broj mrtvih i povređenih od eksperimentalnih vakcina, dok je procenat preživljavanja veoma visok, statistički sličan sezonskom gripu, a deca gotovo da ne obolevaju - pišu potpisnici, među kojima su pedijatri, neurohirurzi, anesteziolozi, psiholozi, profesori. 

KAKO TEČE VAKCINACIJA DECE U SVETU

- Kanada je u maju postala prva zemlja u svetu koja je odobrila upotrebu vakcine fajzer za decu uzrasta 12-15
- Dve nedelje kasnije isto su uradile i SAD
- U Nemačkoj su stručnjaci dali preporuku da se vakcinišu samo deca s komorbiditetima uzrasta između 12 i 17
- Rusija još ne vakciniše decu, ali naučnici rade na spreju za nos, koji bi od septembra mogao da postane alternativa injekciji koju će moći da primaju i mališani od osam do 12 godina
- U Velikoj Britaniji vakcinacija dece za sada nije u planu

Argumenti ZA i PROTIV

1. Zaštita od virusa
2. Zaštita starijeg stanovništva, budući da su deca najveći prenosioci
3. Stvaranje kolektivnog imuniteta

1. Retko obolevaju
2. Nema informacija o sastavu vakcine i nuspojavama
3. Preporuka SZO da decu ne treba vakcinisati

Direktorka "Batuta": Teške kliničke slike novoobolelih

Foto: Tanjug / Slobodan Miljević

Direktorka Batuta dr Verica Jovanović

Verica Jovanović, direktorka instituta "Batut" kaže da se definitivno može reći da smo ušli u novi talas epidemije. Prema njenim rečima, broj pacijenata na bolničkom lečenju udvostručen je u poslednje dve nedelje, njihove kliničke slike su teške, a najveći broj novoobolelih je nevakcinisan.

- Kliničke slike pacijenata na bolničkom lečenju nisu lake, većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu, veliki je broj zahteva za prijem na poluintenzivnu negu. Da bi u celokupnoj populaciji došlo do smanjenja zaražavanja, preventivne mere koje nikada nisu ukinute treba pojačati. I, naravno, ne zaboraviti vakcinaciju - poručuje Jovanovićeva.