STRUČNJAK OTKRIO KAKVU KAFU PIJEMO U SRBIJI: Ona od 80 dinara je čist otrov!


IZVOR: J.Jokanović - 09.08.2021 | 10:37


Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice omiljenog crnog napitka, ali malo ko od nas zna kakvu kafu pijemo. Na to pitanje, ali i koja je kafa najkvalitetnija, na šta da obratimo pažnju prilikom kupovine, odgovorio nam je Bojan Đorđević, novinar, kafopija sa 23-godišnjim iskustvom, vlasnik Ginisovog rekorda u broju pripremljenih šoljica kafe za 24 časa (2.776) i autor knjige "Moje nijanse kafe".

Foto: Photo by Unsplash

Foto:Ilustracija

A kako je baš sve u njegovom životu u vezi s kafom, krajem prošle godine otkrio je i svoj dotad skriveni talenat - slikanje, i to espresom, što niko dosad nije uradio.
Osnovna podela kafe jeste, objašnjava on, na arabiku i robustu.

- Na srpskim rafovima uglavnom je ova druga, manje kvalitetna, mada se može naći i arabika, ali je, naravno, skuplja - kaže naš sagovornik.

- Kada 100 grama kafe košta 80 dinara, onda znate da je to loša kafa. Ima, naravno, da se kupi i kvalitetna kafa, ali košta 180 dinara. Ja onda ljudima ovako postavim stvari: meso je biftek, ali meso su i viršle, tvoje je da izabereš koje meso ćeš da jedeš. Tako i s kafom. Čak i ta skuplja kafa kod nas ne podrazumeva premijum zrno, ali kada gledate da prođete što jeftinije, kupujete otrov, surogate koji nemaju veze s kafom. Dobro je da s vremenom toga ima sve manje - kaže Đorđević, koji dnevno ume da popije i desetak šoljica, ali zbog toga, kaže, nema nikakvih problema jer pije samo kvalitetnu.

Foto: pixabay.com

 

Činjenice

- na svetu postoji više od 50 vrsta kafe
- kafa je drugi najprodavaniji proizvod na berzama posle nafte
- najskuplja kafa na svetu kopi luvak (550-700 dolara po kilogramu) nastaje tako što se sumatranske mačke (cibetke) hrane kafom i zatim je izbace kroz digestivni trakt, a ljudi skupe i prodaju...
- SAD su vodeći potrošač kafe (450 miliona šoljica dnevno), dok su Finci rekorderi prema potrošnji po jednoj osobi (10 kg godišnje)

I dok je u radnjama cena merilo kvaliteta, u kafićima to uopšte nije slučaj. Nekada je kafa od 120 dinara kvalitetnija od one od 200.

- Od kvalitetnog zrna se počinje, ali je važan čitav proizvodni proces, selekcija, tretiranje, pečenje, kvalitet aparata, umeće bariste... Od svega toga zavisi krajnji proizvod. Mnogi su navikli na lošu kafu i kada bi im ponudili kvalitetnu, pitali bi se šta je ovo? O ukusima ne treba raspravljati, ali je moja misija da ljude naučim šta je dobra kafa, pa posle neka odluče. A mnoge sam izveo na pravi put i sada znaju da prepoznaju šta valja - u šali dodaje ovaj kafe ekspert.

A kada govorimo o vrstama kafe, najnekvalitetnije su instant kafe, malo bolja je domaća kafa, a najkvalitetnije espreso i u prvom redu filter kafe.

- One varijante dva u jedan, tri u jedan su najgore. Tu ima svega 17 odsto kafe, a ostalo su šećeri koji poboljšavaju ukus. To su uglavnom kafe iz Vijetnama. Bolja varijanta jeste domaća kafa i ona, dakle, može da bude dobra, zatim sledi espreso, a najkvalitetnije su filter kafe, ali one imaju strukturu čaja, pa mnogi nisu navikli na to - zaključuje Đorđević.