TREĆA DOZA NE OBEZBEĐUJE KOLEKTIVNI IMUNITET: Kisić Tepavčević o imunizaciji!


IZVOR: Republika - 13.07.2021 | 16:29


Članica Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da je bar jednom dozom vakcinisano 2.772.927 osoba, dok je kompletno imunizovano 2.642.507 osoba u Srbiji.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Darija Kisić Tepavčević

To je, kaže, 49 odsto, a imajući u vidu koliko su nam dugo vakcine dostupne, i to da je cepivo obezbeđeno za svakog građanina, taj procenat nije dovoljan ako želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija.

- Moramo biti svesni činjenice da i ukoliko se pokaže potreba za trećom dozom vakcine ona neće obezbediti kolektivni imunitet - prenosi "Alo".

Ona nakon sednice Kriznog štaba, a odgovarajući na pitanje u vezi s trećom dozom, kazala da će svi koji su dva puta vakcinisani sigurno otići da prime i treću dozu ukoliko se ispostavi da je potrebna, ali je upozorila da je sada prioritet da se nevakcinisani u našoj zemlji vakcinišu kako bismo stekli kolektivni imunitet i izborili se sa virusom.

Kisić je, posle sednice Kriznog štaba, rekla da je postoje regioni sa visokom svesti o značaju vakcinacije i većim brojem vakcinisanih, među kojima Beograd, gde je na Starom gradu vakcinisano 74,13 odsto svih punoletnih stanovnika, na Savskom vencu 72,53 odsto…

- Glavni grad prednjači kad je reč o obuhvatu vakcinacije - rekla je Kisić.

Uz Beograd, po broju vakcinisanih, u vrhu su i Priboj, Niš, Užice, Kladovo, Kikinda, Novi Sad.

Među gradovima u kojima je nedovoljno ljudi vakcinisano su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac…

Kisić Tepavčević je navela da se istraživanja o trećoj dozi još rade, kao i da ih sada rade proizvođači i ukazuje na to da se pokazalo da postvakcinalni imunitet traje duže nego što se prvobitno mislilo.

Zadatak svih vakcinisanih je da utiču na one koje poznaju, a koji nisu vakcinisani, da promene mišljenje i to učine, jer vakcinacijom ne štite samo svoj život, već živote svih nas.