(VIDEO) OCENJENA KAO JEDNA OD NAJVEĆIH: Stiže nam SOLARNA OLUJA, mogla bi da ONESPOSOBI stvari koje SVAKODNEVNO koristimo!


IZVOR: Republika - 12.07.2021 | 22:00


Očekuje se da će solarna oluja velike brzine koja se približava Zemlji brzinom od 1,6 miliona kilometara na sat, prema Nacionalnoj upravi za vazduhoplovstvo i svemir (NASA), danas pogoditi magnetno polje naše planete, utičući na snabdevanje električnom energijom i komunikacionu infrastrukturu širom sveta.

Foto: NASA

Sunčeva baklja, koja teče iz ekvatorijalne rupe u sunčevoj atmosferi koja je prvi put otkrivena 3. jula, može putovati maksimalnom brzinom od 500 km/s, navodi spaceweather.com. Iako su prave geomagnetne oluje (magnetno polje povezano sa Zemljom) malo verovatne, manji geomagnetski nemiri mogu izazvati aurore velikih geografskih širina.

Očekuje se da će na satelite u gornjim delovima Zemlje uticati i nadolazeće sunčeve baklje. Ovo će direktno uticati na GPS navigaciju, signal mobilnog telefona i satelitsku televiziju.

Solarne baklje takođe mogu pogoditi električne mreže.

Prema najnovijem predviđanju Centra za predviđanje svemirskog vremena u Sjedinjenim Državama, oluja takođe može da dovede do zatamnjenja visokofrekventne radio komunikacije na skoro sat vremena na ogromnom području. Centar je označio solarne baklje na nivou X1, "X" označava klasifikaciju, a numerički sufiks jačinu baklje.

Solarne baklje su masivne eksplozije na površini sunca koje oslobađaju energiju, svetlost i čestice velike brzine u svemir.

Prema NASA, najveće baklje su poznate kao "baklje X-klase" zasnovane na sistemu klasifikacije koji kategoriše solarne baklje prema njihovoj jačini. Najmanje potpadaju pod A klasu, a slede B, C, M i X.

Sunčeva baklja koja će danas verovatno pogoditi Zemljino magnetno polje je baklja X klase, piše Indian Express.