Perutnina Ptuj Topiko otvorila najmodernije farme za uzgoj pilića u ovom delu Evrope


IZVOR: Republika - 03.06.2021 | 10:56


Ulazak novog strateškog vlasnika u Perutnina Ptuj Grupu, lidera u proizvodnji i preradi pilećeg mesa i proizvoda u Jugoistočnoj Evropi, donosi obimna ulaganja u sve zemlje u kojima je PP uspostavila vertikalno integrisanu proizvodnju.

Foto: Promo

Jedna od najvećih aktuelnih investicija je upravo u Srbiji i radi se o izgradnji sedam novih, savremenih farmi za uzgoj tovnih pilića u Bačkoj Topoli kojima će upravljati domaća kompanija Perutnina Ptuj Topiko. Nove farme su izgrađene sa ciljem sveobuhvatnog upravljanja proizvodnim lancem „od polja do stola“ kao i neprekinutog snabdevanja tržišta i učvršćivanja liderske pozicije.

U prvoj fazi u izgradnju kompleksa je uloženo preko 4,5 miliona evra a početak ekspolatacije omogućiće angažovanje više od 30 novozaposlenih. Objekti su gradjeni u skladu sa strogim svetskim građevinskim i ekološkim standardima i opremljeni su modernom tehnologijom koja omogućava efikasan, siguran i human uzgoj pilića. Kapacitet prve faze je dva miliona pilića godišnje.

Nove farme za uzgoj pilića opremljene su najsavremenijim sistemima za ishranu i omogućavaju potpunu biološku bezbednost životinja. Praćenje svih ključnih parametara na ovakvim farmama je precizno i kontinuirano putem potpuno automatizovanih sistema. Takve farme imaju sofisticiranu tehnologiju za praćenje prirasta i konverzije životinja kao i temperature i vlažnosti vazduha u svakom pojedinačnom objektu. Postoje i efikasni alarmni sistemi koji omogućavaju najbržu moguću reakciju. POGLEDAJ GALERIJU

Otvaranje sedam novih objekata je inače samo početak investicionog ciklusa koji podrazumeva otvaranje dodatnih, višestruko većih tovnih kapaciteta na teritoriji Bačke Topole. U narednom periodu već je dogovorena gradnja još dva kompleksa sa ukupno 14 objekata. Pored toga, gradi se i  najsavremeniji pogon za prečišćavanje otpadnih voda a izvršiće se i potpuna rekonstrukcija klanice kao i pogona za proizvodnju mesnih prerađevina.

Investicije su otpočete nakon preuzimanja slovenačke PP Grupe kojoj Perutnina Ptuj Topiko pripada od strane MHP Grupe, jednog od vodećih svetskih prehrambenih koncerna i najuspešnijeg evropskog proizvođača pilećeg mesa. Fokus budućih investicija upravo je planiran na teritoriji Republike Srbije čime je prepoznat potencijal domaćeg tržišta kao i mogućnost da upravo u našoj zemlji bude jedan od najznačajnijih centara za proizvodnju i preradu živinskog mesa u ovom delu Evrope.