Sekli sami sebe žiletima i kleštima: JAGODINCI NAPLAĆIVALI ODŠTETE ZA LAŽNE UJEDE LUTALICA!


IZVOR: Republika - 07.04.2021 | 07:07


Čelnici Skupštine grada Jagodina su pre tri godine primetili da su im odštete na ime ujeda pasa lutalica "oglodale" lokalnu kasu, pa su odlučili da provere o čemu je tačno reč.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Naime, 2017. je napravljeno prihvatilište za odbačene ljubimce, zbog čega ih je od tada manje na gradskim ulicama, pa se posumnjalo da ima i prevara.

I, ispostavilo se da su mnogi sugrađani sami sebi nanosili povrede - kleštima, žiletima i sličnim predmetima - a onda prijavljivali da su ih ujeli psi.

Bilo je i onih koji su takve "ujede" prijavljivali po tri--četiri puta, zabeleženo je da su na ovaj način novac dobijale i čitave porodice, a neki su, čak, imali pasje vilice i njima sebi nanosili povrede, prenose Novosti.

Da bi sprečio zloupotrebu prava na ovu novčanu naknadu, Grad je s Opštom bolnicom, Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravlje iz Ćuprije i Policijom zaključio Protokol za postupanje nadležnih ustanova, a formirana je i komisija sačinjena od veterinara i dva lekara. Tačku na prevare najpre je stavilo Osnovno javno tužilaštvo, koje je Osnovnom sudu predložilo određivanje pritvora za nekoliko osumnjičenih za ove manipulacije, a potom i Osnovni sud, koji je poveo sudske postupke za krivično delo navođenja na overavanje neistinitog sadržaja.

Stigle su i prve presude. Dve osobe su dobile uslovne kazne od tri meseca, na godinu dana, a sudski postupci protiv još petoro osumnjičenih su još u toku.

Sada je iznos na ime naknade štete, koji je 2018. - za 418 sudskih postupaka i 61 vansudsko poravnanje - iznosio 35 miliona dinara, smanjen čak četiri puta! Poređenja radi, lokalna samouprava u Ćupriji je te iste godine isplatila samo milion dinara.