OD SMRADA GRANDA GUŠI SE SKORO POLA BEOGRADA


IZVOR: E. S. T. - 21.11.2017 | 06:03


Fabrika grand kafe mora hitno da se iseli odavde! Ubi nas ovaj smrad, zavapile su reporterima Srpskog telegrafa komšije iz Surčinske ulice na Novom Beogradu, u kojoj se nalazi fabrika kafe. Nesnosni smrad, kažu, mesecima se širi ovim delom grada.

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

Proizvodnja Grand kafe

NEPODNOŠLJIVO

Sonja Miković, koja živi i radi blizu fabrike, kaže da je najgore kada kafu preprže.

- Užasno smrdi kada ta kafa izgori, iako se to ne dešava baš često. S obzirom na to da sam protiv bilo kakvog vida zagađenja vazduha, iskreno se nadam da fabrika ima filtere zbog emisije štetnih materija - kaže ona.

Da je neprijatan miris nepodnošljiv, potvrđuju i radnici iz obližnje pečenjare u ovoj ulici koji dobar deo dana provode napolju i dodaju da je najgore ujutru.

- Tada prže kafu. Kada im pregori, miris je ubitačan. Ranije je bilo još gore, mnogo je više smrdelo jer im se, izgleda, dešavalo im se kafa nekoliko puta u toku nedelje prepeče - priča Jovica Petrović.

HOĆE ČIST VAZDUH

Međutim, nepodnošljivi smrad koji se širi ovim delom grada nije jedino što muči okolne meštane.

- Od tog prženja nastaje garež koja pada po mojim kolima. To su bukvalno masne naslage po automobilu svaki čas. Garež nam ulazi i u kuće. Strašno! Fabrika bi pod hitno morala da se premesti odavde - žali se i Milorad Skakić, čija se kuća nalazi preko puta fabrike. Skakić je očajan jer ne pamti, kaže, kada je poslednji put udahnuo čist i svež vazduh.

Srpski telegraf je u više navrata apelovao da se fabrika grand kafe, koja posluje u okviru hrvatske "Atlantik grupe" Emila Tedeskog, premesti u industrijsku zonu kako bi se kvalitet života stanovnika ovog dela grada poboljšao. Međutim, ni posle više od godinu dana ništa se nije promenilo - meštane i dalje guši smrad, zbog čega neki od njih planiraju i da se odsele.