Miloševića UBILI U HAGU?! Advokat bivšeg predsednika SR Jugoslavije otkriva šta ga je Sloba zamolio pred SMRT


IZVOR: Republika - 11.03.2021 | 09:29


Bivši predsednik SR Jugoslavije je pre smrti tražio pomoć Rusije, a njegov advokat jedini je Srbin koji je video njegovo beživotno telo u Hagu.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Slobodan Milošević

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, gde je bio optužen za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Milošević je umro od infarkta u pritvoru Tribunala, a advokat Zdenko Tomanović koji je branio Miloševića, ispričao je jednom prilikom šta se događalo dan pre smrti bivšeg predsednika.

- Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor. Tražio je da njegovo, rukom napisano pismo, odnesem u rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti. Ja sam odmah predao to pismo ruskoj amabasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i sam Lavrov. Međutim, dan kasnije Milošević je pronađen mrtav - ispričao je Tomanović pre nekoliko godina za Nedeljnik.

Ovaj advokat bio je jedini Srbin koji je video mrtvog Miloševića u ćeliji.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Zdenko Tomanović

- Sva vrata u zatvoru su bila zatvorena, sve ćelije zatvorene, nije se čula nijedna reč, nijedan zvuk. Kada su konačno otključali njegovu ćeliju, Milošević je ležao mrtav na krevetu, prekriven delimično čaršavom, s otvorenom knjigom i naočarima na stolici pored kreveta - rekao je tada Tomanović.

Nakon njegove smrti, gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, pa je sahranjen u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Posle višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani koja je protekla bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost. 

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Hag

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS, izuzev potonjeg predsednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s telom je bio izložen u Muzeju "25.maj", u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje, piše Mondo

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana se više desetina hiljada pristalica bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije okupilo ispred Narodne skupštine u centru Beograda, gde je na bini bio izložen kovčeg s njegovim telom.