(FOTO) Završen sastanak međusektorskog tima za zapošljavanje Romkinja u sklopu EU projekta "Korak do posla"


IZVOR: Republika - 02.03.2021 | 17:59


Gradska opština Zvezdara organizovala je završni sastanak međusektorskog tima za inkluziju Romkinja na tržište rada. Sastanku su prisustvovali predstavnici partnerske organizacije na projektu „Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd“, Privredne komore Srbije, HR udruženja, preduzeća „Merkator S“ kao poslodavca i Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Zvezdara.

Foto: Gradska opština Zvezdara

Prezentovani su rezultati projekta i naučene lekcije za unapređenje dalje prakse u podršci Romkinjama da se lakše zapošljavaju. Potpisan je sporazum o saradnji sva tri sektora (javni, civilni i privatni) koji su potpisali Gradska opština Zvezdara, Centar za socijalni rad Zvezdara, Nacionalna služba za zapošljavanje i partnerska organizacije na projektu „Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd“, uz mogućnost da se sporazumu priključe i nevladine organizacije i poslodavci.

Tokom projekta 50 Romkinja dobilo je podršku za zapošljavanje u vidu psihosocijalne podrške stručnjaka i prošle su obuku za aktivno traženje posla, a uz to dobile su i poslovnu odeću i obuću za razgovor sa poslodavcem. Od tog broja 20 Romkinja je položilo i obuke za zanate, uglavnom za salone lepote, frizerke, kuvarice ili šnajderke. 

Foto: Gradska opština Zvezdara

Uz to, senzibilizaciju poslodavaca za zapošljavanje Romkinja prošlo je 65 predstavnika 56 poslodavaca, gde su upoznati sa tim zbog čega su Romkinje višestruko ranjiva kategorija stanovništva i koji su primeri dobre prakse prilikom njihovog zapošljavanja.

Foto: Gradska opština Zvezdara

I za Romkinje i za poslodavce otvoren je info telefon za zapošljavanje Romkinja broj 066/8447474, na koji se mogu dobiti informacije vezano za subvencije za poslodavce sa jedne strane i mogućnosti za posao za Romkinje sa druge strane. Uz to, otvorena je i fejsbuk stranice „Zvezdara za Romkinje“ putem koje će se i nakon projekta deliti kroz romsku zajednicu bitne informacije o opštinskim naporima da se Romkinje lakše zapošljavaju. Na kraju projekta bio je organizovan i onlajn sajam za zapošljavanje na kojem je 35 Romkinja razgovaralo za posao sa sedam poslodavaca.

Foto: Gradska opština Zvezdara

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije, sprovodi ga Gradska opština Zvezdara u partnerstvu sa Centrom za reintegraciju i aktivizam Beograd, ukupne vrednosti oko 65.000 evra, a sve u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije.

Foto: Gradska opština Zvezdara