(FOTO) MEDVED UROŠ U BEOGRADSKOM ZOO VRTU JE REKAO SVOJE: Evo kakva nas zima očekuje!


IZVOR: Republika - 15.02.2021 | 08:43


Hoće li se zima produžiti ili su ovi ledeni dani njen poslednji udarac? Oslanjajući se na staro srpsko verovanje, zavirili smo u Zoološki vrt, da vidimo šta medved poručuje...

Foto: facebook.com/Zoološki vrt grada Beograda

Narodno verovanje da će se zima produžiti ako medved izađe iz pećine i ugleda svoju senku, ali i da će biti kraća ako ne vidi senku i ostane napolju, duboko je ukorenjeno u našem narodu, pa su svake godine sve oči uprte u ove životinje...

Jutros je medved Uroš u Zoološkom vrtu u Beogradu dao svoju "prognozu".

- Naš medved Uroš je jutros izašao iz zimske pećine i uživao u jutarnjem suncu. Po narodnom verovanju, Sretenje je dan kada se susreću zima i leto, a po ponašanju medveda možemo da predvidimo trajanje zime. Izgleda da su pred nama lepi dani - navodi se na fejsbuk stranici Zoološkog vrta grada Beograda. 

Naš medved Uroš je jutros izašao iz zimske pećine i uživao u jutarnjem suncu ? Po narodnom verovanju, Sretenje je dan... Posted by Zoološki vrt grada Beograda on Недеља, 14. фебруар 2021.

Inače, i vremenska prognoza RHMZ-a najavljuje toplije dane od srede, pa se čini da se ovoga puta prognoze stručnjaka i narodno verovanje poklapaju. Dakle, Uroš je izgleda u pravu!