U EU TVRDE: Vakcine, ipak, PRE MAJA U SRBIJI!


IZVOR: Tanjug, Republika - 18.12.2020 | 14:22


Evropska komisija zajedno sa zemljama članicama radi na koordinaciji donacija vakcina koje će se isporučiti zemljma Zapadnog Balkana pre nego što krenu prve isporuke iz mehanizma Kovaks, rečeno je u Briselu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

- Mi radimo sa našim partnerima kako bi obezbedili deo doza koje dođu u EU za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Kovaks u pogledu raspodele vakcina je na njima da objasne.

Oni pregovaraju o vakcinama sa različitim proizvođačima - rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Didatna sredstva za Zapadni Balkan

 

Ona je za Tanjug potvrdila da će Komisija obezbediti zemljama Zapadnog Balkana dodatna sredstva za nabavku vakcina.

- Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbeđivanju fondova, zajedno sa zemljama članicama, koji bi pomogli da vakcine budu raspodeljenje na vreme i za partnere na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varheji naveo. Tačne cifre ćemo objaviti kada se odluka o tome donese - kaže Pisonero.

Foto: Printskrin/Ora news

Potparolka EK Ana Pisonero

Vakcina ipak pre maja

 

U izvorima iz EU institucija za Tanjug objašanjavaju da oni nemaju uticaj na odluke Alijanse za vakcine ( Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sedištem u Ženevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Kovaks.

- Prema nekim informacijma, Kovaks bi trebao da prve ture vakcina podeli u drugom kvartalu sledeće godine. Ono što EU radi je da pokušava da premosti taj period i pomogne regionu kada je u pitanju što brža nabavka vakcina - navode diplomatski izvori za Tanjug.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Donacije vakcina

 

Najviši zvaničnici Evropske komisije u više navrata su napominjli da će EU i zemlje članice donirati deo svojih vakcina partnerima iz susedstva, ali i kao humanitranu pomoć siromašnim zemljam širom sveta.

- Ovo je privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od Kovaksa ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi - poručio je potpredsednik Komsije, Margaritis Shinas.

U Briselu napominju da su obezbedili oko 2 milijarde vakcina, što je više nego dovoljo za građane EU, a da će višak biti podeljen zemljama Zapadnog Balkana i širom sveta.

 

 
$bp("Brid_08301054", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});