Aerodrom Nikola Tesla planira smanje emisije ugljendioksida


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 08.12.2020 | 12:30


Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" pridružio se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljendioksida na aerodromima (ACA) Međunarodnog saveta aerodroma (ACI) za smanjenje emsije štetnih gasova, saopštio je ovaj aerodrom.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Aerodrom Nikola Tesla

ACA sertifikacija prvi je rezultat nove strategije zaštite životne sredine otkako se 2018. godine beogradski aerodrom pridružio mreži aerodroma kompanije VINCI.

Tokom proširenja i modernizacije aerodroma, planirane su brojne investicije za smanjenje emisije ugljendioksida poput izgradnje trigenerativne toplane na prirodni gas, zamena postojećeg svetla LED osvetljenjem i izgradnja solarne farme snage jednog megavata, precizira kompanija VINCI, koja upravlja aeroromom.

 
$bp("Brid_07430598", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});


Politika zaštite životne sredine razvijena na beogradskom aerodromu takođe je u skladu sa obavezama kompanije VINCI Airports da na svim svojim aerodromima u svetu prepolovi potrošnju vode po putniku, svede na nulu upotrebu pesticida i proizvodnju otpada, prepolovi bruto emisiju ugljendioksida do 2030. godine, kao i da dostigne nultu neto emisiju do 2050. godine, kaže se u saopštenju.