SLEDEĆEG VIKENDA ZAKLJUČANA SRBIJA: U najavi jedina preostala mera da bi se izbegla potpuna katastrofa!


IZVOR: Borislav KAŠANSKI - 28.11.2020 | 04:00


Ukoliko broj zaraženih i mrtvih od koronavirusa nastavi da raste, Srbija će sledeći vikend dočekati zaključana, saznaje Srpski telegraf.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Foto: Ilustracija

Izvori našeg lista u Vladi i kriznom štabu potvrdili su nam da se o ovoj opciji sada najozbiljnije razmišlja. Razlog je, pre svega, to što su KOVID odeljenja u bolnicama prepuna, zdravstveni radnici su na izmaku snaga, a vakcine, iako će stići relativno brzo, neće biti u masovnoj upotrebi pre proleća.

MALO OPCIJA

Saznanja našeg lista, na manje ili više direktan način, potvrđuju i izjave koje smo slušali prethodnih dana. Konačno, i brojke su takve da je potpuno jasno da kriznom štabu i Vladi Srbije ne ostaje puno opcija na raspolaganju. U petak je, recimo, umrlo čak 57 ljudi, što je najviše do sada, a broj zaraženih dostigao je 8.000 ljudi.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar ocenio je da je jedina mera koja bi mogla da omogući 100-odstotni rezultat u borbi protiv virusa korona potpuno zatvaranje.

Koje su se zemlje zaključale

- Mađarska

- Grčka

- Austrija

- Italija (neke pokrajine)

- Francuska

- Belgija

- Nemačka

- Engleska

- Austrija

- Španija

- Hrvatska (gotovo da ništa ne radi)

* delimično ili potpuno

- Suština jeste u tome da nema kontakata, što češće da se peru ruke i nosi maska. Kad većina nas to shvati i utiče na sve ljude oko sebe da se pridržavaju i kada izdržimo u tome, onda imamo svetlo na kraju tunela - kazao je Lončar.

Ministar je istakao da je sada momenat kada svi moraju da budu racionalni, jedinstveni i da prestanu rasprave i polemike koja je mera potrebna i dobra.

Nova pravila: Na pregled samo u KOVID ambulante, ko dođe na kliniku, biće vraćen

Svi građani sa simptomima koronavirusa ubuduće će morati prvo da se jave u KOVID ambulante da bi im se tamo uradila dijagnostika. Svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante klinika bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, potvrdio je direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Goran Stevanović

Ta odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre.

- Radno vreme svih KOVID ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata - rekao je Stevanović i naglasio:

- Molim građane, od petka je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u KOVID ambulante, da se tamo urade dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratorija jer to zaglavljuje rad prijemno-trijažnih ambulanti u samim bolnicama.

Da se nešto mora preduzeti jer je zdravstvo u teškoj situaciji, svedoče i brojke koje je u petak izneo epidemiolog Predrag Kon.

- Trenutno su zaražena 2.434 zdravstvena radnika, a na bolničkom lečenju je njih 66 - precizirao je Kon.

I ocenjivanje učenika na daljinu

Stariji osnovci i srednjoškolci od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu, a Ministarstvo prosvete otklonilo je dileme kako će se učenici ocenjivati u dopisu koje je uputilo svim školama i u kom navodi da će i ocenjivanje biti na daljinu.

- Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima - navodi se u dopisu direktorima škola.

STRAH OPRAVDAN

Podsetimo, zatvaranje Srbije nagovestio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Marijan Ivanuša.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Marijan Ivanuša

- Srbija je blizu zatvaranje, bojim se. Taj dan još nije došao, ali se bliži - naglasio je pre nekoliko dana, pa je jasno da smo ovom scenariju svakako bliži nego tada, s obzirom na to crne brojke rastu iz dana u dan.

Kako je u petak naveo Ivanuša, Srbija je u svetskom vrhu po broju zaraženih virusom KOVID-19 u odnosu na broj stanovnika. Istakao je i da mere nemaju optimalne rezultate, ali da je i to bolje nego da ih nema uopšte.

- Epidemiološka situacija neće se poboljšati do sredine decembra - zaključio je Ivanuša u ne baš optimističnom tonu.