Mitropolit Hrizostom: "Oprosti ako te bilo čime uvredismo"


IZVOR: blic.rs, republika.rs - 22.11.2020 | 12:06


Sahrana preminulog patrijarha Irineja je u toku, a nakon liturgije i opela počela su obraćanja zvaničnika Srpske pravoslavne crkve i državnog vrha.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Mitropolit Hrizostom

Na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

Mitropolit Hrizostom: Oprosti ako te bilo čime uvredismo

Prvi je besedu održao mitropolit Hrizostom.

- Evo nas iznenada pored odra blažene uspomene našeg patrijarha Irineja. Koliko juče bio je sa nama i brinuo o crkvi. Patio je i tugovao zbog najnovijih podela. Sve nas zateče tužna vest o smrti. Punih 10 godina predvodio nas je tiho, mudro i strpljivo. Svojim odlaskom pokaza nam put. On je ostao nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. Ponosni smo na njega i Bogu smo zahvalni što smo ga imali. Iako smo, braćo i sestre, danas tužni i žalosni, pomolimo se Bogu, bogu utehe i milosti i dobrote. Davno je on krenuo tim teškim i uskim putem. Budimo hrabri i odvažni kako to od nas očekuje naš partijarh Irinej i mitropolit Amafilohije - kazao je on.

Mitropolit je zamolio vernike da ne tuguju i da ne gube nadu.

- Ako te bilo čime uvredismo, oprosti i blagoslovi. Oprosti što te ostavismo samog u bolnici zbog ove nesreće koja nas je snašla - zaključio je on.

Mitropolit volokolamski Ilarion pročitao je na ruskom pismo koje je poslao patrijarh moskovski Kiril.

Patrijarh je preminuo u petak u 90. godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je poglavar SPC izgubio nakon što mu se drastično pogoršalo zdravstveno stanje.