SKANDAL: ISKLJUČILI FRIŽIDER PA UNIŠTILI VAKCINE


IZVOR: G. AVALI - J. JOKANOVIĆ - 03.11.2017 | 22:00


Da skandal sa pokvarenim vakcinama u novosadskom domu zdravlja nije izuzetak, pokazao je i slučaj sa Uba, gde su osetljiva cepiva za decu dva dana držana na visokim temperaturama - u frižideru bez struje.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Do incidenta je došlo u decembru prošle godine, kada je po dolasku na posao medicinska sestra primetila da je kabl od frižidera u kom se čuvaju vakcine izvučen iz struje. 

Objašnjenje zbog čega se ovo dogodilo još je šokantnije od samog incidenta i pokazuje svu nemarnost našeg zdravstva. Do prekida hladnog lanca došlo je zato što je neko od zdravstvenih radnika isključio frižider sa vakcinama iz struje da bi u tu utičnicu mogao da uključi neki drugi uređaj.

Vakcine su 45 sati bile izložene visokim temperaturama, znatno višim od obaveznih od dva do osam stepeni

U dokumentima u koje je Srpski telegraf imao uvid stoji da su vakcine 45 sati bile izložene visokim temperaturama, znatno višim od obaveznih od dva do osam stepeni.

- Od 3. do 5. decembra nije bilo zabeleženih temperatura u frižideru. Po dolasku inspektora, u frižideru koji se koristi za dnevne vakcinacije zabeležena je temperatura od 16 stepeni, a u magacinu u kom se čuva ostatak cepiva čak 17 - stoji u izveštaju inspektora.

Za razliku od Novog Sada, gde su vakcine koje su tri dana stajale na temperaturi šest stepeni višoj od dozvoljene i upotrebljene, inspektori koji su posetili Ub naložili su da se određeni broj cepiva hitno povuče i uništi zbog "mogućnosti nastupanja štetnih posledica".

Domu zdravlja je naloženo da takozvane "žive" vakcine odmah vrati i uništi, dok im je za "mrtve" dat rok od maksimum tri meseca da ih potroše. Zanimljivo je da su povrh glavnog incidenta inspektori naišli i na vakcine sa isteklim rokom trajanja. Osim toga, inspektori su predložili ovom domu zdravlja ono što bi trebalo da se podrazumeva i bez naglašavanja - "da se pod hitno nađe tehničko rešenje za posebne utikače za oba frižidera za smeštaj vakcina, tako da se ne koriste ni za šta drugo".