(VIDEO) LIŠĆE POSIVILO OD ZAGAĐENJA: Smederevo prekriveno crnom prašinom koja je svuda


IZVOR: Srbijadanas, Republika - 20.09.2020 | 17:22


Smederevski pokret "Tvrđava" objavio je video snimak na kome se jasno vide razmere zagađenja u ovom gradu.

Foto: twitter.com/Pokret Tvrđava

Sivo lišće

Na snimku se vide tamno sivi umesto zeleni listovi biljaka, a kada osoba sa snimka dodirne biljku sa njenih listova se otresa prašina. 

Takođe se na video vidi i atomobil koji je u potpunsti pokriven debelim slojem crne prašine koja ostavlja tamne tragove na rukama i koži.

Iz pokreta "Tvrđava" su uz snimak, koji su ojavili na društvenoj mreži Twiter, napisali da su se stanovnici toliko navikli na ovakve pojave da ih više i ne primećuju, ali da njihovo udruženje sprema tužbu protiv Železare.

- Da li ima uopšte smisla da pričamo da je juče opet celo Smederevo prekriveno rudnom prašinom i čeličnim opiljcima? Najgore je što su ljudi, izgleda, prihvatili da je to realnost i šta sad tu možemo. Pripremamo tužbu protiv HBIS-a u saradnji sa jednom beogradskom organizacijom - napisali su iz pokreta.

Iz ovog pokreta su rekli da ih zabrinjava to što nadležni ne reaguju na ovaj problem i da su zbog toga primorani da aktivnije preduzmu stvar u svoje ruke.

- Zabrinjava odsustvo Tužilaštva i Ministarstva ekologije koji su upoznati sa ovim uticajem na zdravlje i živote ljudi. Institucije ne funkcionišu i gotovo da nas teraju sa radikalizujemo aktivizam i uzmemo stvar u svoje ruke - rekao je Kolja Krstić iz pokreta "Tvrđava".

 
$bp("Brid_00621959", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});
Početkom avgusta Smederevci su imali problem sa crnom prašinom koja je preplavila grad. Za misteriozni crni prah koji je utvrđeno da potiče od specifične rude - siderit čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar raznosio.

Stanovnici Smedereva nisu još uvek dobili odgovore na pitanja koja ih muče, a ticala su se misterioze prašine i njenog uticaja na zdravlje, da bi ih već sinoć sačekalo novo iznenađenje u vidu "padavina".