Doktor za hrkanje koji je operisao 4 predsednika izgubio bitku sa koronom


IZVOR: K. ILIĆ - B. PAUNOVIĆ - 22.08.2020 | 04:00


Novak Vukoje, nadaleko čuveni doktor za hrkanje, kako su ga zvali jer je taj problem rešavao kao čarobnim štapićem, umro je u 73. godini u Novom Sadu od posledica koronavirusa.

Foto: Privatna arhiva

Novak Vukoje

Član Evropske akademije nauka bio je poznat i širom sveta, a kod njega su svojevremeno dolazili i najveći državnici, poput Gadafija, Tita...

Foto: Privatna arhiva

Novak Vukoje i Aleksandar Vučić

Problemima hrkanja i gušenja tokom noći bavio se više od dve decenije, a kod njega u ordinaciju dolazili su mnogobrojni političari, pevači, glumci, sportisti... Koliko je bio poznat i omiljen vidi se i po mnogobrojnim fotografijama sa slavnim pacijentima. Bio je prijatelj i sa sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 
$bp("Brid_98031522", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Hirurška metoda koju je razvio Vukoje bila je namenjena rešavanju bučnog sna, a upravo zahvaljujući ovoj metodi, doktor je nagrađen zlatnom medaljom u Moskvi 2008. godine.

Dr Vukoje je 2015. jednom Novosađaninu operisao najveći ljudski rog koji je viđen, dužine 11 centimetara.

- Ovo je sigurno slučaj za Ginisa. Još sam u čudu, to je nešto neviđeno do sada u istoriji medicine - izjavio je tada doktor.

Takođe, ostaje upamćen i zahvat kada je Novosađanki koja je došla zbog smetnji u nosu izvukao stonogu.

Foto: Privatna arhiva

Ljubiša i Novak Vukoje

Doktorov sin Ljubiša Vukoje napisao je na Fejsbuku da je bila privilegija i sreća imati takvog oca.

- Najbolji tata, najbolji prijatelj, najbolji čovek kog sam ikad poznavao - napisao je sin. POGLEDAJ GALERIJU

Primarijus dr Novak Vukoje ceo život posvetio je lečenju ljudi koji su neretko dolazili iz najviših slojeva društva, pa su mu tako pacijenti bili i četiri predsednika četiri različite države, a za svoj rad dobio je brojna priznanja i nagrade za uspehe i uvođenje inovacija u medicini.

Foto: Privatna arhiva

Novak Vukoje i Uglješa Grgur

Novakov prijatelj Uglješa Grgur za Srpski telegraf kaže da ga je duboko pogodio odlazak velikog čoveka.

- Pričali smo telefonom, a nakon toga, samo dva dana kasnije, on je bio na respiratoru. Nije znao da ima koronu, nije imao nikakve simptome. Poslao sam mu poruku kad je ležao u bolnici, na koju mi je odgovorio dan kasnije i to me je obradovalo, mislio sam da će bog da ga sačuva. Bili smo jako dobri prijatelji, bio je običan i realan čovek, koji je čvrsto stajao na zemlji, pre svega, iskren čovek - priča Grgur i ističe da je doktor voleo selo, zavičajni Sečanj.

Novak Vukoje sahranjen je na Bežanijskom groblju u najužem krugu rodbine i prijatelja.

Reakcije

Dragan Šutanovac

Foto: Privatna arhiva

Novak Vukoje i Dragan Šutanovac

Mogu da kažem da mi je rešio dugogodišnji problem koji se tiče disanja kroz nos, budio sam se i na spavanje išao s kapima. Pre posete njemu nigde nisam mogao da odem bez kapi za nos, zaista je bio veliki stručnjak

Seka Aleksić

Foto: Privatna arhiva

Novak Vukoje i Seka Aleksić

Bio je sjajan čovek i neka putuje s anđelima

Miroslav Ilić

Foto: instagram.com/miroslav__ilic

Miroslav Ilić

Mnogo mi je žao, nisam znao, potpuno me je sad rastužila ta vest. Bio je dobar čovek i dobar stručnjak. Spasao me je, dve godine nisam znao šta da radim od pumpica i drugih medikamenata, lutao sam dok njega nisam našao

Žika Šarenica

Foto: Privatna arhiva

Novak Vukoje i Žika Šarenica

Često je gostovao kod mene, baš me je pogodila vest o njegovoj smrti. Čovek nikad ne može da pretpostavi šta može da se dogodi. Bio je pravi stručnjak, odličan, kao saradnik i kao doktor