KONOVE IZJAVE O MASKAMA UNELE ZABUNU: A sada je doktor prepustio Dariji Kisić-Tepavčević da sve objasni!


IZVOR: Republika - 19.08.2020 | 13:46


Izjave epidemiologa i člana Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predraga Kona nedavno su unele zabunu u javnosti oko toga da li će đaci u školama od 1. septembra morati da nose pamučne ili će i jednokrate maske biti dovoljne.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Darija Kisić Tapavčević i Predrag Kon

Na današnjoj konferenciji za novinare, iako je bio upitan da pojasni svoje izjave koje nisu bile do kraja jasne u jednom delu javnosti, epidemiolog je reč prepustio koleginici Dariji.

 

 
$bp("Brid_97844388", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

- Kao što smo rekli, bilo koja maska, da li je to hirurška, epidemiološka ili pamučna, jeste nešto što je prihvatljivo za učenike prilikom boravka u školi - navela je Tepavčević.

 

Ona je napomenula da će organizacija nastave biti takva da će prilikom slušanja nastave biti obezbeđena fizička distanca i to je ono što je osnovno.

- Još nešto je jako bitno, da maska ne predstavlja samo mehaničku prepreku, već i značajnu zaštitu dodirivanja nosa, usta i brade, jer osim kapljučnim putem, virus može da se prenese direktnim i indirektnim kontaktom. Znači napominjemo, sve maske dolaze u obzir, ono što se generalno široko preporučuje i što je najekonomičnije je koristiti pamučne maske, da se one peru, peglaju i održavaju, ali to neće biti jedina mera, nego pre svega fizička distanca - naglasila je Tepavčevićeva.

 

 
$bp("Brid_97844401", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});