Kon: Beograd je epidemiološka bomba


IZVOR: Tanjug, Republika - 25.07.2020 | 07:29


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde korona virus može naglo da počne da se prenosi.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Predrag Kon

Kon je, gostujući na RTS, apelovao na poštovanje mera i na uključivanje svih inspekcijskih organa i onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode.

- Jako je važno shvatiti, mi smo sada u vikendu, to je bilo vreme kada smo nekada to rešavali policijskim časom, sada toga nema i sada imamo samo sopstvenu svest i to je jako važno da se kontrološe - istakao je Kon.

Na pitanje kakva je trenutno situacija u Srbiji i da li smo prošli vrh drugog pika prvog talasa, Kon je odgovorio da je to jako ozbiljno pitanje.

- Mi smo na visokom novou i stabilizovala se ta krivulja, hodamo po samoj ivici, posebno u Beogradu - dodao je Kon.

On je objasnio da kada se kaže da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao, već da i dalje prate kontakte.

- Suština je da je virus u narodu i da se slobodno relativno prenosi i da je jako važno ovaj trenutak shvatiti, jer sada nemamo više policijski čas koji nam je razrešavao tu situaciju i sve ono što je propisano mora da se poštuje - istakao je Kon.

On je podsetio da je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gde ne može da se omogući rastojanje od 1,5 metara.