Izgleda da je Nestorović bio u pravu: Naučnici otkrili da korona ubija plodnost kod muškaraca


IZVOR: Republika - 05.07.2020 | 13:54


Iako među naučnicima postoji polemika oko toga da li koronavirus utiče na čestice kod muškaraca, nova istraživanja ipak pokazuju da KOVID-19 ipak može ostaviti određene posledice na plodnost muškarca.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kod muškaraca koji su bili pozitivni na koronavirus detektovane su promene semenih kanalića koje najviše uznemiruju jer u njima nastaju spermatozoidi. Takve promene utiču i na strukturu ćelija te je moguće da njihova funkcija bude oštećenja što vodi ka smanjenoj plodnosti spermatozoida.

U članku koji je objavljen u časopisu "European Eurology".  Naučnici su izrazili svoju zabrinutost prvim rezultatima ispitivanja jer su utvrdili da bi koronavirus potpuno mogao da prekine proizvodnju spermatozoida.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Branimir Nestorović

Studija koje je objavljena, temelji se na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od KOVID-19.  Iako uzorak nije veliki i studija je i dalje u postpku naučne recenzije, čini se da je doktor Nestorović bio u pravu kada je najavio da koronavirus utiče na testise kod muškaraca.

Iako nije pronađen virus u svim uzorcima koji su ispitivani, oštećenje koje su ustanovili kod pozitivnih uzoraka tkiva testisa upućuje na mogućnost da će oni muškarci koji su se oporavili od koronavirusa imati problema s plodnošću kasnije u životu.