Prve najave nisu uopšte dobre! Očekuje nas pakleno leto kakvo nije viđeno do sada


IZVOR: Republika - 22.05.2020 | 18:29


20. juna ove godine će zvanično početi leto. Sudeći prema najavama metorologa, ovo će biti jedno od najtoplijih godišnjih doba od kada se meri temperatura.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Temperature tokom leta će biti iznad višegodišnjeg proseka

Topao i suv vazduh biće u većini južne Evrope narednih meseci, što može stvarati probleme poljoprivrednicima. To bi moglo da znači i temperature između 30 i 40 stepeni Celzujusa.

Iako su Španiju i Portugaliju tokom prethodnog perioda zadesile velike količine padavina, leto će, prema prognozama, ipak biti suvo i veoma toplo.

Ipak, meteorolozi upozoravaju i da će zbog velikih vrućina biti dosta oluja i vremenskih nepogoda. padavine će doneti preko potrebnu vlagu zemljištu i omogućiti usevima da prežive, ali postoji i veliki rizik od poplava koje mogu da pričine značajnu materijalnu štetu.

Srbija sa svojim geografskim položajam potpada pod predo koji odlukuju visoke temperature i suv vazduh.

Foto: youtube.com/TV Jasenica

Vladimir Đurđević

- Prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da ovo leto bude toplije od prethodnog, ali i od onog 2018. godine. Temperature su tada, kao i prošlog leta, bile iznad proseka, što se očekuje i ovog leta. Sudeći prema prvim najavama, pred nama je još jedno leto sa tropskim temperaturama - rekao je klimatolog Vladimir Đurđević za Blic.

U julu vrhunac toplotnog udara

Tokom jula meseca očekuju se najviše temperature kada će biti oboreni svi rekordi iz prethodnih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,6 stepeni.

Prema najavama RHMZ-a, srednja maksimalna temperatura u julu biće iznad proseka, s vrednostima za oko 2,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 20 stepeni Celzijusa. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 3.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, objavio je RHMZ.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 32. stepena. Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 22 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 18 mm.

Foto: Tanjug/J. PAP

Pored visokih temperatura očekuju se i velike količine padavina

Iznad proseka biće i temperature u avgustu. U odnosu na višegodišnji prosek, temperaura će biti viša za otprilike 2,5 stepena.

Početkom jeseni dolazi osveženje

Prema prognozi RHMZ-a, u septembru nas očekuju prosečne temperature.

Takođe, čekaju nas i tople noći. Predviđa se da se temperatura neče spuštati ispod 24 stepena Celziujusa, posebno tokom juna i jula.

Da su ova predviđanja moguća, govori i podatak da su i tokom zime oboreni rekordi u visini temperature.