Tiodorović: Pobeđujemo virus, ali je opasno misliti da je sve završeno!


IZVOR: Mediji, Republika - 19.04.2020 | 08:41


Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da stručni deo Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji tvrdi da je Srbija na dobrom putu, kao i to da se kreće ka potpunoj kontroli situacije izazvane pandemijom.

Foto: printscreen/TV Pink

Branislav Tiodorović

Tiodorović je za TV Prva kazao da se u ovom trenutku može proceniti da su Vojvodina i Beograd u povoljnijoj situaciji u odnosu na jug i centralnu Srbiju.

- Inače, to se moglo očekivati jer je jug Srbije kasnio nedelju dana za onim što se dešavalo u severnoj pokrajini i Beogradu, a dobrim delom i u centralnoj Srbiji - rekao je on.

Tiodorović je naveo da je u Kliničkom centru u Nišu 200 zbrinutih manje nego prethodnih dana, a tokom noći otpuštena su 63 pacijenta koji su negativni na koronavirus.

Dodao je da bi bilo teže da je virus ušao u ustanove za zbrinjavanje starih i osoba sa posebnim potrebama na početku pandemije u Srbiji.

Istakao je da treba da se nastavi praćenje stanja u Gerontološkom centru u Nišu, u kojem je registrovano više od 150 slučajeva zaraze izazvanih, kako je pretpostavlja, propustom nadležnih.

- Pobeđujemo virus, ali je opasno misliti da je sve završeno, moramo imati visoku pažnju ako se ponovo javi virus pogotovo u specijalnim ustanovama. Ako to uspemo, do kraja nedelje doći ćemo u kontrolisano stanje. Pa možda krajem maja da imamo sporadične slučajeve, a tome treba da nam posluži i lepo vreme. Uzdamo se u sebe i Boga - kaže Tiodorović. 

Tiodorović je rekao da postoje naznake da će vakcina za taj virus biti proizvedena do kraja godine, ali da je objektivnije očekivati je naredne godine.