Pismo potpredsednika Centralne vojne komisije NR Kine: Kineska vojska doživljava vašu borbu protiv epidemije kao svoju


IZVOR: Republika - 11.04.2020 | 09:41


Potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine general Džang Jousja uputio je pismo podrške ministru odbrane Aleksandru Vulinu sa željom da Srbija i srpski narod što pre pobede epidemiju!

Foto: mod.gov.rs

Čelični prijatelj - Džang Jousja

- Tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije je čelično prijateljstvo koje je prošlo i dobro i zlo. Pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Vučića, strateško partnerstvo između Kine i Srbije nastavlja da se razvija na visokom nivou.

Predsednik Vučić je u svom pismu upućenom predsedniku Si Đinpingu izrazio podršku Kini i visoko ocenio preduzete mere u prevenciji širenja epidemije i njihove rezultate. Kineski narod je na tome zahvalan i uvek će to pamtiti - ističe u pismu podrške general Jousja.

Od izbijanja epidemije, Kina je pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga, osećajući veliku odgovornost prema kineskom narodu i međunarodnoj zajednici, preduzela sveobuhvatne, odlučne i temeljne mere za prevenciju i kontrolu epidemije, navodi u pismu general Jousja i rečima ohrabrenja Srbiji ukazuje da se u Kini posle teškog perioda i uz puno uloženog truda stanje epidemije nastavlja da poboljšava, život se polako vraća u normalu, pokreće se proizvodnja, što je sve rezultat preduzetih mera prevencije. "Kineska Vlada, kineski narod i kineska vojska se i dalje bore kako bi u potpunosti pobedili u ovoj borbi protiv epidemije".

General Jousja ukazuje na činjenicu da je virus zajednički neprijatelj čovečanstva, koji ne poznaje granice.

- Pred ovim velikim izazovom, nijedna zemlja ne sme da misli samo na sebe, već je potrebno da sve zemlje sarađuju na putu ka zajedničkom cilju i zajedno pobede epidemiju. Kina se oduvek pridržavala koncepta da je čovečanstvo zajednica koju formira sudbina.

Foto: mod.gov.rs

Pismo upućeno Vulinu

Ima otvoren, transparentan i odgovoran stav, a redovnim objavljivanjem podataka o epidemiji i deljenjem svojih iskustava o prevenciji i lečenju, daje podršku celom svetu u borbi protiv epidemije, a relevantnim zemljama pruža pomoć i podršku, dajući tako svoj doprinos zaustavljanju širenja epidemije u svetu - kaže general Jousja i podseća na izreku da se prijatelj u nevolji poznaje.

- Predsednik Si Đinping je predsedniku Vučiću uputio pismo podrške, kineska strana je poslala tim medicinskih stručnjaka kako bi pomogla Srbiji u suzbijanju epidemije. Kineska vojska doživljava vašu borbu protiv epidemije kao svoju, i učiniće sve u svojoj moći da pomogne i podeli svoje iskustvo u suzbijanju epidemije. Zajedno ćemo pobediti epidemiju - poručuje general Jousja.

- Ja sam spreman da zajedno sa Vašom Ekselencijom realizujem zajedničke dogovore koje su postigli lideri naše dve zemlje, da pružimo uzajamnu pomoć, prebrodimo ovaj težak period i zajedno pobedimo epidemiju, da nastavimo da produbljujemo vojnu saradnju između naše dve zemlje i doprinesemo jačanju tradicionalnog prijateljstva i strateškog partnerstva između Kine i Srbije - navodi u pismu podrške upućenom ministru odbrane Aleksandru Vulinu potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine general Džang Jousja.