Letovanje u lavoru ili na moru? Da li je pametno ići na put posle ovog užasa, odgovor Kona će vas iznenaditi


IZVOR: Tanjug, Republika - 09.04.2020 | 14:43


Na pitanje šta je pravi odgovor na želju nekih da idu na letovanje tokom redovne konferencije za medije, doktor Predrag Kon je rekao svoje lično mišljenje.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto ilustracija

- Ne znam koja bi to bila presija koja bi nekog mogla da natera posle ovakve epidemije da po svaku cenu mora da ide. Bolje biti svoj na svome u ovakvoj sitauciji, to je moje lično mišljenje. NIje zasnovano na epidemilologiji - rekao je Kon.

Kon je kazao da kada imate jednu pretnju ovakve vrste i nađete se u stranoj zemlji...

- Bolje da budete kod kuće, ako se to dešava u celom svetu. To je moje lično mišljenje - dodao je Kon.

Kapaciteti bolnica se pune

Što se tiče kapaciteta bolnica Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović kaže da se neprestano proširuju kapaciteti i da će ih biti dovoljno.

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Predrag Kon

Kon je rekao da se nova zgrada Kliničkog centra Niš pretvara u kovid bolnicu, a da će Vojna bolnica u Nišu preuzeti sve hitne slučajeve drugih oboljenja, odnosno ostale pacijente.

- Svuda se kapaciteti pune, pre svega za teške i srednje teške slučajeve, već smo na ivici kapaciteta i to ne samo u Nišu, nego u svim bolnicama u Srbiji - rekao je Kon na pres konferenciji.

Naglasio je da će biti potrebni dodatni kapaciteti i u ustanovama za trijažu pacijenata, u kojima se odvajaju oboleli i odatle šalju u proširene bolničke kapacitete.

- Srećom, napravili smo na vreme te kapacitete, a da ih nemamo, sada bismo bili u vrlo teškoj situaciji - kazao je Kon.