Srbin zaražen koronavirusom nema temperaturu: Otkrivamo šta se dešava sa biznismenom iz Subotice!


IZVOR: E. S. T. - 07.03.2020 | 04:53


Koronavirus je stigao u Srbiju. Kako je u petak saopšteno, prva osoba u našoj zemlji koja je bila pozitivna na testiranju je I. Đ. (43) iz Bačke Topole. On je prethodno boravio kod sestre u Mađarskoj, a nakon što je ona osetila simptome bolesti, javio se lekarima u Subotici. Odmah je smešten u izolaciju u tamošnju bolnicu.

Foto: Printscreen/youtube.com

I. Đ. u izolaciji

I. Đ. je u međuvremenu sam sebe stavio u neku vrstu kućne izolacije, dok je decu poslao na salaš van Bačke Topole. Žena je ostala s njim i donosila mu hranu, ali mu se nije približavala.

I. Đ. je ugledni privrednik iz Bačke Topole i suvlasnik porodične firme koja se bavi obradom drveta za industriju nameštaja. Vest da je upravo on prvi zaražen munjevito je prostrujala gradićem na severu Vojvodine. Nadležne službe u Subotici odmah su počele da utvrđuju s kim je zaraženi čovek sve bio u kontaktu otkako se vratio iz Budimpešte.

Otac zaraženog L. Đ. potvrdio je ono što je saopšteno i na konferenciji za medije koju je u Beogradu sazvao ministar zdravlja Zlatibor Lončar - da se njegov sin oseća dobro, da su uslovi u izolaciji odlični i da gotovo i nema nikakvih zdravstvenih tegoba. On je jedno vreme imao temperaturu neznatno iznad normale - 37,4, međutim, u petak ujutru više uopšte nije imao povišenu temperaturu niti bilo koji drugi simptom.

Foto: ST/D. KADIĆ

Foto: Ilustracija

Zabranjene ekskurzije u inostranstvu

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Srpski telegraf je potvrdio da je na snazi obustava ekskurzija u inostranstvo. Pre više od nedelju dana je izdata preporuka školama da se obustavi odlazak na ekskurziju u Italiju, a sada se ta obustava odnosi na sve zemlje.

- Mi smo u kući i trudimo se da što manje izlazimo - rekao je L. Đ.

Ministar Lončar objasnio je kako se I. Đ. najverovatnije zarazio.

Foto: e-stock agency

Foto: Ilustracija

- Zaraženi muškarac u više navrata je boravio u Budimpešti, gde mu živi sestra, koja je imala respiratorne tegobe, temperaturu i sve znake koji su slični koronavirusu. Kada se vratio u Srbiju, osetio je tegobe, bio je odgovoran i samoizolovao se - rekao je Lončar.

Vanredno stanje u petak je bilo u firmi koja pripada I. Đ., a koja posluje već 25 godina. Panike, ipak, nije bilo. Niko od zaposlenih, kako nam je nezvanično rečeno, nije osetio nikakve tegobe, a posebno su nam istakli da gazda najmanje sedam dana nije bio na poslu niti su ga videli.

Šta kažu zvaničnici i lekari

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić

* Nema potrebe za panikom, nadležni organi rade svoj posao kako bi zaštitili zdravlje građana i o svemu će blagovremeno obaveštavati javnost. Srbija nije žarište krize, ali treba biti oprezan, svi građani u još većoj meri treba da povedu računa o sopstvenoj higijeni. Ponoviću da Srbija nije žarište krize i broj zaraženih će se, ukoliko se bude povećavao, povećavati za dva, tri, pet, deset slučajeva, a ne stotine i hiljade, kako se dešava u Kini, Južnoj Koreji, Iranu, Italiji.

Foto: Tanjug/T. DROBNJAK

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

* Država će obezbediti najbolju moguću terapiju za slučajeve koronavirusa kod kojih se bolest iskomplikuje. Uveravam građane Srbije da ćemo naći najbolje moguće rešenje i da mogu sa te strane da budu apsolutno smireni. Građani će dobiti terapiju za komplikovane slučajeve koja je dala najbolje rezultate u svetu

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Epidemiolog Predrag Kon

* Epidemiološke službe u našoj zemlji pripremljene su za novonastalu situaciju. Najvažnije je utvrditi s kim je sve zaraženi bio u kontaktu, da se te osobe stavljaju pod zdravstveni nadzor ili u karantin, zavisno od situacije.

Foto: TV Pink/printscreen

Infektolog Mijomir Pelemiš

Ne bi trebalo da se plašimo, ali ima razloga za veći nivo opreznosti, moramo da budemo svesni da bolesnici mogu da budu prisutni među nama.