Od 1. marta sledeće godine OVA VAKCINA ĆE BITI OBAVEZNA!


IZVOR: Republika - 06.10.2017 | 20:07


Vakcina koja štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse i upale pluća, pneumokokna konjugovana vakcina biće obavezna vakcina za decu i obezbeđivaće se o trošku osiguranja. Ova vakcina je obavezna u svetu već desetak godina, a u Srbiji će biti od 1. marta 2018. godine, pišu Novosti.

Foto: pixabay.com

Ova vakcina će morati da se primi, kaže zakon

U Srbiji je trenutno ova vakcina predviđena kao deo imunizacije po kliničkim indikacijama, odnosno samo za pojedine slučajeve, pa su roditelji dece koja nisu imala kliničku indikaciju, a hteli su da ih zaštite od ovih bolesti, sami kupovali vakcinu.

- Prema propisanom programu imunizacije, RFZO je obezbedio sve vakcine, pa i ovu u potrebnim količinama, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" - kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a konjugovana polisaharidna vakcina se daje u tri doze, što znači da je godišnje potrebno oko 195.000 doza.

- Na listi lekova se nalaze dve pneumokokne konjugovane vakcine od dva različita proizvođača. Cena doze na veliko iznosi oko 5.400 dinara. RFZO će, naravno, i ubuduće blagovremeno obezbeđivati sve vakcine predviđene programom obavezne imunizacije, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Izmena programa imunizacije zahteva novi Plan potreba za ovom vakcinom od Instituta "Batut" i značajna dodatna sredstva potrebna za obezbeđivanje potrebnih količina ove i drugih vakcina predviđenih novim Pravilnikom o imunizaciji - kaže dr Lazić za Novosti.

Uvođenje još jedne obavezne vakcine za kasu zdravstvenog osiguranja znači povećanje ukupnih troškova obavezne imunizacije za više od milijardu dinara godišnje.