DOBRO SE PAZITE: Ova bolest sve više i više UBIJA SRBE!


IZVOR: Republika - 05.10.2017 | 08:40


Oboljenja štitne žlezde u stalnom su porastu, a samo tokom prošle godine u Centru za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije operisano je 678 takvih pacijenata.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste žlezde, kažu lekari

Načelnik Centra prof. Ivan Paunović kaže da je reč o pacijentima koji su imali dobroćudna, ali i zloćudna obolenja štitaste žlezde.

- Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste žlezde - rekao je Paunović za Tanjug.

Da li će se potpuno ili delimično odstraniti štitasta žlezda, kako kaže, zavisi od nalaza.

- Postoje pacijenti kojima ne treba da se operiše cela štitasta žlezda već je moguće da se odstrani delimično, a da ostane drugi režanj koji je zdrav. To se utvrđuje na operaciji i patohistološkim pregledom odstranjenog čvora -  pojasnio je on.

Zahvaljujući hirurgiji, najveći broj pacijenti koji su operisani od raka štitaste žlezde danas su zdravi ljudi.

- Rak štitaste žlezde je takvo oboljenje da se jedino može izlečiti hirurgijom. Veoma mali procenat pacijenata nemoguće je operisati i potrebne su druge metode lečenja - pojasnio je naš sagovornik.

Centar za endokrinu hirurgije KCS je inače jedina ustanova u Srbiji koja se isključivo bavi hirurškim lečenjem obolenja štiitaste žlezde, paraštitaste žlezde, nadbubrežne žlezde i endokrinog pankreasa.