Guberinić: Ministarka Mihajlović vrši pritiske na Tužilaštvo da vode hajku protiv CarGo


IZVOR: Republika - 02.12.2019 | 10:56


Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić izjavio je da je morao da se oglasi zbog učestalih napada na ovu softversku kompaniju i saznanja da ministarka Zorana Mihajlović vrši pritisak na Tužilaštvo da vode hajku protiv CarGo Technologies.

Foto: Medija centar Beograd

Vuk Gubernić

- Moramo da alarmiramo javnost da smo dobili saznanja da ministarka Zorana Mihjalović vrši pritisak na Tužilaštvo i Odeljenje za visokotehnološki kriminal da oduzmu kompjutere i ugase servere kompanije, kako bi na taj način onemugućili rad kompanije. Ćutao sam više od mesec dana o neviđenim pritiscima, ali sada moramo da reagujemo jer ovo ugrožava i javni interes -  izjavio je Vuk Guberinić.

Guberinić kaže da se mladima poručuje da ostanu u zemlji, a istovremeno ministarka u Vladi želi da im oduzme računare, kako ne bi mogli da rade.   

- Ako neko tera domaću kompaniju koja plaća porez i ima 100% elektronsko poslovanje, kako možemo da očekujemo da u Srbiju dođe bilo koja velika kompanija ili da se u Srbiji napravi neki novi gigant. Srbiju će zaobilaziti kompanije, a mladima se poručuje da ova zemlja nije mesto za inovacije - rekao je direktor CarGo.

Guberinić je postavio pitanje ministarki Mihajlović da li lov na softversku kompaniju uz pritiske i naloge "internet policiji", koja treba ovaj posao da obavi, predstavlja manir evropske i savremene političarke.

- Prekinuo sam posetu Italiji gde sam na poziv kompanije FIAT bio na prezentaciji novih modela i gde smo razgovarali o poslovnoj saradnji i investicijama, ali sam morao da se vratim da bismo stali na put destrukciji. Da bi Srbija mogla da ima novi početak, destrukciji mora da dođe definitivan kraj - izjavio je Guberinić.

Direktor kompanije CarGo Technologies najavio je da će uskoro u javnost izneti i dokaze koji su do njega došli anonimno, ali koji dokazuju da se pritisci na nezavisnost Tužilaštva dešavaju formalnim kanalima, ali i kroz neformalne koridore moći.

- Zabeležen je trag političkog pritiska i još jednom se pokazuje da ništa ne može da se izgubi ili zataška dugoročno. Institucionalno pamćenje jedina je brana od urušavanja Srbije, a časni ljudi koji u ovim institucijama rade njena su najveća snaga - zaključio je Guberinić.