Rat oko mesa! Da li je štetno ili ne? Naučnici nikako da se dogovore


IZVOR: Jelena MITROVIĆ - 07.10.2019 | 05:14


Naučnici zaratili oko mesa! Stručnjaci u svetu vode pravi rat o tome da li crveno meso izaziva rak i srčane bolesti ili ne, i da li ga treba jesti, jer su dva najnovija istraživanja dala potpuno suprotne rezultate.

Foto: pixabay.com

Meso

I dok američki biolozi predlažu da se ćevapčići, vešalice i druge gurmanske poslastice ograniče na svega 20 grama dnevno, čime bi se, navode, izbeglo skoro 11 miliona prevremenih smrti, istraživači u Kanadi, Španiji i Poljskoj tvrde da govedinu, svinjetinu i jagnjetinu ne morate da izbacite iz ishrane jer ne postoje naučni dokazi da će ljudi koji jedu crveno meso umreti od srca ili raka.

Američki stručnjaci su, navodi se, posle 13 godina posmatranja prehrambenih navika pola miliona Evropljana, došli do zaključka da crveno meso može da prouzrokuje rak, moždani udar, srčane bolesti... Prema tom istraživanju, ljudi koji jedu više od 160 grama mesa dnevno imaju četiri odsto više šansi da umru mladi od onih koje se ograniče na samo 20 grama. Za 13 godina, koliko je trajalo istraživanje, ističe se, od pomenutih bolesti umro je svaki 17. dobrovoljac.

Međutim, rezultati studije sprovedene u Kanadi, Španiji i Poljskoj pokazali su upravo suprotno. Naučnici su razmotrili 61 istraživanje koje je pratilo zdravlje više od četiri miliona ljudi. - Ne možemo sa sigurnošću reći da konzumiranje crvenog ili prerađenog mesa izaziva rak, dijabetes ili bolesti srca - tvrde oni i preporučuju da jedemo meso od tri do četiri puta nedeljno.

Amerikanci predlažu da govedinu i svinjetinu ograničimo na 20 grama dnevno, a drugi naučnici preporučuju da jedemo meso tri-četiri puta nedeljno

Sa ovim stavom saglasna je i nutricionista Jovana Srejić Ferluga. - Preporučujem četiri puta nedeljno konzumaciju crvenog mesa, dvaput ribe i jedan dan potpuno bez namirnica životinjskog porekla. Crveno meso je odličan izvor gvožđa i samim tim izuzetno je važno kada se ljudi oporavljaju od neke povrede, kada postoji bilo kakav gubitak krvi. Zvanična preporuka koje se ja i sama držim je da je našem organizmu potrebno 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine. Naravno, ne moramo da ih unesemo samo kroz meso, tu je riba, jaja, mlečni proizvodi... - objašnjava stručnjak.

Protiv konzumacije crvenog mesa

- Svetska zdravstvena organizacija 2015. proglasila proizvode od crvenog mesa kancerogenim

- Ranija istraživanja pokazala da redovna upotreba crvenog mesa može dovesti do raka creva i debelog creva, pankreasa i prostate

- Žene imaju 35 odsto manje šanse da obole od raka debelog creva ukoliko potpuno odbace meso

Foto: pixabay.com

Meso

Zašto je dobro jesti meso

- Mnoge korisne supstance koje meso sadrži, poput vitamina B12, apsorbuju se bolje nego supstance iz biljaka

- Istraživanja australijskih naučnika pokazala su da crveno meso smanjuje rizik od razvoja multipla skleroze

- Meso ima preventivne efekte zahvaljujući proteinima, kalijumu, vitaminima D i B

- Crveno meso je odličan izvor gvožđa, te je preporučljivo da ga jedemo ako izgubimo dosta krvi

Kako kaže Srejićeva, važno je obratiti pažnju na kvalitet mesa, te bi idealno bilo da ono bude iz organske proizvodnje.

- Odnosno, meso ne bi trebalo da sadrži hormone, antibiotike i druge štetne materije koje životinje dobijaju kroz raznorazne koncentrate kako bi za kratko vreme povećale težinu. Hemija iz hrane je uzročnik mnogih bolesti - precizirala je ona.