OPREZ: Očekuje nas DESET PUTA VEĆE prisustvo ambrozije! Evo šta bi trebalo da uradite


IZVOR: novosti.rs, Republika - 17.08.2019 | 08:15


Mnogi već osećaju simptome alergije na ambroziju, ali će se oni, nažalost, tek pogoršati jer iz Agencije za zaštitu životne sredine najavljuju da će najveća koncentracija polenskih zrna ove biljke u vazduhu biti od 25. avgusta do 10. septembra. U tom periodu se očekuje da će prisustvo ovog alergena u vazduhu biti deset puta veće od uobičajenog.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Spas može da se očekuje ukoliko bude kišovito vreme ili velika vrućina. U suprotnom, ako se stabilizuje temperatura oko 30. podeoka na Celzijusovoj skali i bude suvo, koncentracija alergena će da raste.

Najviše su ugroženi građani Vojvodine, jer je ova korovska biljka vrlo rasprostranjena na oranicama, dok je najmanje ima na jugu zemlje i na nadmorskim visinama iznad 500 metara.

Doskoro se verovalo da su na pojavu alergije na polene, najosetljiviji adolescenti i osobe mlađeg životnog doba, dok sa starenjem taj rizik opada. Međutim, sve češće alergija na ambroziju pogađa i starije ljude.

Lekari kažu da bi oni koji su alergični već trebalo da počnu da uzimaju antialergijsku terapiju. U suprotnom, bez lekova pojaviće se brojni neprijatni simptomi. Osim tipičnih posledica alergije na ambroziju - suzenja očiju, svraba, zapušenosti nosa, mogu da se jave i mučnina i povraćanje.

Foto: Photo by Luis Galvez on Unsplash

Suzenje očiju, često kijanje... Tipični su simptomi alergije

- Oni koji imaju alergijsku reakciju na ambroziju trebalo bi da su već počeli ili što pre da počnu sa upotrebom antialergijskih lekova - kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog. - Tu terapiju bi trebalo da odredi alergolog, a ukoliko antihistaminici koji se piju ne daju rezultate, onda bi trebalo da se koriste sprejevi za nos sa kortikosteroidima i antihistaminicima. Kada ni ovi nazalni preparati ne daju željeni ishod lečenja, lekar će u terapiju da uvede jače, sistemske lekove.

Svrab kože, očiju, nosa, grla, zapušenost nosa, suzenje očiju, često kijanje i kašljucanje su tipični simptomi polenske alergije. Međutim, ambrozija može da bude uzrok i stomačnih tegoba.

- Polenska zrna ambrozije su takva da imaju iglice pomoću kojih se vrlo lako kače i zadržavaju na kori voća i povrća - kaže dr Radosavljević. - Ukoliko se povrće i voće dobro ne očisti i opere, polenska zrna će se uneti u digestivni trakt i mogu da izazovu reakciju u vidu mučnine i povraćanja.

Foto: pixabay.com

Ambrozija

MORE I PLANINA

Ambrozija je biljka kojoj nikako ne odgovara visoka nadmorska visina i salinitet vazduha. Zato bi za alergične na ovu korovsku biljku idealno bilo da vreme kada je najveća koncentracija njenih polenskih zrna u vazduhu provode na moru i planini.

RIZIK OD ASTME

Jedna studija pokazala je da čak 40 odsto pacijenata koji imaju reakciju na alergene koji se udišu razviju simptome astme i moraju da se leče od ove bolesti. Jedina prevencija koja može da se primeni je da se alergija odgovarajućim lekovima drži pod kontrolom.