NOVE TEHNOLOGIJE NA "DEDINJU": Srčana aritmija se otkriva 10 puta brže!


IZVOR: novosti.rs - 03.07.2019 | 07:03


Najnovija tehnologija koja se koristi tokom operacije srčanih aritmija, od utorka se primenjuje na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". Prvi pacijent operisan je uz pomoć savremenih mašina, koje daju jasnu i preciznu sliku lokaliteta poremećaja, identifikuju srčanu aritmiju i skraćuju postupak operacije.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prof dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže da je ovo prva operacija ove vrste u regionu, kao i da je obavljena zahvaljujući donaciji vrednoj 20 miliona dinara.

- Na ovom institutu, godišnje se obavi oko 1.000 elektroprocedura - kaže prof. dr Bojić.

- Zahvaljujući najnovijim tehnologijama, od sada će ovakve intervencije biti obavljane još brže i efikasnije, dok će liste čekanja biti smanjene - dodao je on.

Dr Velibor Ristić, kardiolog, specijalista elektrofiziologije i član tima koji je izveo operaciju, kaže da je novi sistem 10 puta brži i ima 20 odsto veću rezoluciju.

- Moćno dijagnostičko sredstvo prikazuje 3D sliku i talase, uz pomoć kojih se otkriva tačno mesto na kojem nastaje problem aritmija. Zahvaljujući boljem uvidu i prepoznavanju sitnih promena na srcu, mnogo je lakše ukloniti problematično tkivo. Na taj način, smanjuje se mogućnost ponovne pojave bolesti - kaže dr Ristić.