U kandžama zla: Srednjoškolci se satiru od droge i alkohola


IZVOR: Telegraf, Republika - 24.06.2019 | 10:57


Svaki šesti srednjoškolac uzrasta od 15 do 18 godina probao je neku od droga, pri čemu po učestalosti marihuana, ekstazi i amfetamini čine 80 odsto dostupnih narkotika, dok je samo marihuana zastupljena u 54 odsto slučajeva, pokazalo je istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita".

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prema podacima iz istraživanja, čak 66 odsto srednjoškolaca poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko koristi droge, a njih 43 odsto bilo je direktno ponuđeno sa nekom drogom do svoje 18 godine, što govori o dostupnosti i visokom nivou izloženosti drogama u ovom razvojnom periodu, navedeno je u saopštenju.

Autori istraživanja upozoravaju na brojne zablude i predrasude kod mladih o drogama - koje se ogledaju u rizičnim stavovima da je drogu moguće kontrolisano uzimati bez težih i dugoročniji posledca ili u opravdavanju podele droga na ‘lake’ i ‘teške’ u 57 odsto slučajeva“.

- Ako bi poredili ovo istraživanje sa nekim od prethodnih istraživanja bolnice „Vita“, vidimo da je najveći deo ovih rizika prisutan već u tom srednjoškolskom uzrastu do 18. godine - ukazao je direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ Milan Vlaisavljević.

On je, navodeći podatke iz ranijih istraživanja na uzorku uzrasta od 15 do 30 godina, rekao da je drogu u tom uzrasnom dobu, probalo oko 28 odsto isptanika, a narkotikom je direktno ponuđeno 59 odsto, dok njih 74 odsto poznaje nekoga u svom okruženju ko koristi drogu.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

To, u odnosu na uzorak od 15 do 18 godina, gde je 16,5 odsto njih probalo drogu, 43 odsto je bilo direktno ponuđeno ili njih 66 odsto imaju konkretan primer u svom okruženju, pokazuje deo je de ovih rizika prisutan već u srednjoškolskom uzrastu do 18. godine.

Istraživanja o upotrebi alkohola pokazuju da je čak 92,7 odsto srednjoškolaca do svoje 18. godine imalo iskustva sa alkoholom, a njih 69,5 odsto je pilo ili imalo iskustvo pijanstva. Te vrednosti rezultata su za oko 10 odsto uvećani u odnosu na slično istraživanje od pre četiri godine, navedeno je u saopštenju.

Alkohol "manje-više redovno" konzumira 58,5 odsto srednjoškolaca, mahom u vreme izlazaka u grad vikendom, a prvi kontakt sa alkoholom – u oko 60 odsto slučajeva – mladi su imali u društvu vršnjaka, dok je njih 40 odsto alkohol prvi put probalo u okviru porodice, pokazala je statistika bolnice „Vita“.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 480 učenika drugih i trećih razreda srednjih škola, navedeno je u saopštenju.