Celo selo ostavili bez struje: Lopovi odneli 1.000 metara bakarnog kabla sa dalekovoda


IZVOR: radiodunav.com, Republika - 25.05.2019 | 13:25


Lopovi su sinoć isekli i odneli oko hiljadu metara visokonaponskog kabla sa dalekovoda, kojim se selo Kupusina kod Apatina snabdeva strujom iz pravca ovog grada, a 2.000 meštana ostavili više časova u mraku.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Policija intezivno traga za počiniocima, a istraga je usmerena i prema onima koji se bave otkupljivanjem ukradenog bakra.

Probleme u snabdevanju električnom energijom Kupusinci su prijavili oko 21 čas, kada su na teren izašle dežurne službe Elektrodistribucije, kako bi otklonile kvar.

Ubrzo je konstatovano da je isečeno i ukradeno bliže hiljadu metara 20-kilovatnog dalekovoda, o čemu je obaveštena i policija koja je izašla na teren kako bi obavila uviđaj.

Zbog ove krađe Kupusina je nekoliko sati bila bez struje, a napajanje je obezbeđeno sa mreže iz drugog pravca, preko Bačkog Monoštora.

Nije poznato koliko su novca lopovi zaradili krađom ovih kablova, kao i to na koji način je izvedena, s obzirom da je mreža bilo pod naponom, a dalekovodi visine oko 15 metara. Prve procene ukazuju da je ukradeno oko hiljadu metara bakarnog kabla, preseka 50mm2, čija je vrednost na crnom tržištu oko 20.000 evra.